Gotlandshem anser att de hyresförhandlingar som pågår med Hyresgästföreningen lutar åt att hyran blir för låg och därmed är bygget på Signallottan 2 inte ekonomiskt genomförbart. Min fackliga ådra ser Gotlandshems utspel som ren förhandlingstaktik för att sätta press på motparten, medan chefredaktören i mig ser en allmännytta utan nytta för allmänheten.
Förra veckan höll Socialdemokraterna på ön ett öppet medlemsmöte där Gotlandshems VD och ordförande var inbjudna. Bostadsbolagets bägge företrädare redogjorde för bolagets tankar om framtiden där försäljningar sågs som en viktig ingrediens. Dessutom beskyllde Gotlandshem hyresgästföreningen för den stor underhållsskuld som bolaget har dragit på sig. Hyresgästföreningen och det förhandlingssystem som använts sen 1970-talet har enligt Gotlandshem gjort att hyreshöjningarna under en 10 -20 års period blivit för låga vilket i sin tur lett till att underhållet blivit eftersatt.
Jag tycker det är en märklig inställning. Hyrorna sätts ju efter förhandlingar mellan parterna och om man inte kommer överens finns en Hyresmarknadskommitté som lyssnar till parternas argument och sen beslutar vilken nivå som hyreshöjningen ska ha. Hyresmarknadskommittén består av lika många ledamöter från bägge parterna vilket medför att man måste hitta en gemensam lösning. Har allmännyttans ledamöter varit för svaga eller haft för dåliga argument och gått med på för låga hyreshöjningar kan det knappast vara Hyresgästföreningens fel.
Jag ser istället ett annat problem med de regler som allmännyttan måste förhålla sig till. Det handlar om allmännyttans tuffa krav att vara som vilket annat bostadsbolag som helst gällande avkastning och ekonomi. Problemet är att allmännyttan har andra regler gällande bland annat lagen om offentlig upphandling att ta hänsyn till vilket fördyrar verksamheten. Allmännyttan ska också kunna bygga i områden där privata bostadsbolag inte ser någon möjlighet att bygga då marknaden är för dålig. Allmännyttan har med andra ord högre byggkostnader och/eller sämre marknadsläge än andra bostadsbolag, men måste ha samma ekonomiska resultat.
Gotlandshem är nu tillbaka på ruta ett, eller samma ruta som bolaget stod på när stormen nådde sin kulmen förra våren. Den ljusning som kändes när bolaget började om med både ny VD och ny styrelseordförande har förbytts till mörker. Gotlandshems möjligheter att fullfölja det uppdrag som ägaren, Region Gotland, ålagt bolaget genom ägardirektiven ser inte ut att kunna förverkligas. I alla fall inte utan att bolaget säljer ut delar av sitt äldre fastighetsbestånd. Vilket är en politisk stridsfråga.
Jag har tidigare fört fram tanken att regionen ska börja bygga och förvalta bostäder i egen regi. Då kan samhällsnyttan ställas mot eventuella kostnader för skattekollektivet precis som andra viktiga satsningar som regionen genomför.
För det som nu händer är i bästa fall taktik för att sätta press på motparten i förhandlingarna om hyror på Signallottan. I sämsta fall ett tecken på att allmännyttans tid är förbi som nytta för allmänheten. Om det är frågan om det senare måste regionen svara upp mot annars förblir det bostadsbrist på ön.