Utgången av den så kallade hyresförhandlingen var extremt väntat. Hyresmarknadskommittén, som avgör hyresförhandlingar där parterna inte kommer överens, gjorde som den alltid gör. Den höftar till en siffra som inte på något meningsfullt sätt tar hänsyn till förutsättningarna i varje enskilt fall. Varje så kallad "medling" – en benämning som processen egentligen inte förtjänar – slutar ungefär på samma sätt. Den här gången begärde Gotlandshem 16,4 procent och fick 5,3. Förra gången var det 17,53 procent som blev 5,6.
Gotlandshems tidigare hyror har inte räckt till underhåll. Det blir än värre nu, när kostnaderna har ökat mycket mer än vad hyrorna tillåts göra.
Parallellt med de utsiktslösa hyresförhandlingarna har Gotlandshem initierat en annan handlingsplan för att generera det kapital som bolaget behöver för att klara underhåll och ägarens krav på nyproduktion av lägenheter. Att sälja delar av det befintliga beståndet. Bolaget listade ett antal områden. Först var listan hemlig, men den blev senare offentlig, och den innehöll bostadsområden både i Visby och på landsbygden. Totalt 332 lägenheter.
I december stod det klart att ägaren Region Gotland säger nej till en av dessa försäljningar. Bostadsområdet Hytten, med Gråbo seniorboende, får inte säljas.Jag kommenterade detta under rubriken "Ett nej kan Gotlandshem ta men inte många fler”. Jag menade då att om politiken inte vill låta Gotlandshem agera enligt sin plan för att skapa förutsättningar för renoveringar och nybyggen så ställs förtroendefrågan på sin spets.
Det verkar nu vara hög risk för att det blir så. Helagotland berättar att förslaget till beslut inför regionstyrelsens arbetsutskott innebär att flera andra bostadsområden på Gotlandshems lista inte heller får säljas. Varken Visby Sjöliljan 1 eller Visby Skalbaggen 1. Kvar på listan över säljbara objekt är i så fall bara 113 av 332 lägenheter. Men från Gotlandshems utgångspunkter är det egentligen värre än så, eftersom de lägenheter som man skulle kunna få bäst betalt för har fått försäljningsstopp.
Om detta blir resultatet av den politiska behandlingen av Gotlandshems förslag så ser det kärvt ut för bolaget. Vill den nuvarande ledningen ens sitta kvar under sådana villkor? Bolaget får varken de hyresintäkter man behöver och listan av möjliga försäljningar har reducerats till en tummetott.
Regionstyrelsens arbetsutskott sammanträder 16 januari. Är man beredda på vad som kan bli konsekvenserna av de beslut man då fattar? På något sätt måste Gotlandshem hantera en trängd situation.