Gotlandshem och politiken verkar inte befinna sig i samma härad. Det ska inte tolkas bokstavligt. När härader fortfarande var en realitet så fanns det bara två på ön och region och bolag samexisterar förvisso i båda. Men de är ändå inte riktigt på samma ö.
Gotlandshem listade i en första vända 332 lägenheter som bolaget vill sälja. Det har gått påtagligt trögt med att få politiken att godkänna dessa försäljningar. Rakt nej för somliga lägenheter. För andra har politiken begärt mer information om konsekvenserna av en försäljning innan man bestämmer sig. Jag skrev för en vecka sedan om hur detta ställer förtroendefrågan på sin spets. Och man undrar ju självklart också hur Gotlandshem ska kunna renovera och bygga nytt i den omfattning som politiken vill, om bolaget samtidigt saknar resurserna att göra det.
Men redan första steget i Gotlandhems plan för att generera kapital har alltså stött på patrull. Då återstår ändå ännu större och svårare frågor, om ytterligare försäljningar och stora organisationsförändringar inom Gotlandshem. Den första försäljningen – som politiken har problem med – täcker bara de mer akuta kapitalbehoven inför kommande renoveringar.
Gotlandshems styrelseordförande Mats Ågren (S) berättar för Helagotland att behovet av kapital är större än så:
– Då räcker det inte med de 330 som vi tog fram i första svängen. Vi behöver sälja någonstans mellan 800 och 900 lägenheter – om vi ska få loss kapital till underhållsplanen tio år framåt.
Om politiken reducerar den första föreslagna försäljningen från 332 till drygt 100, hur kommer det då att gå nästa gång som Gotlandshem presenterar en ny lista?
Lägg därtill Gotlandshems ambitioner att omorganisera sig och splittras i flera olika bolag. Även detta verkar det som att bolaget kan få svårt att få stöd för, från politiken.
Hittills är det faktiskt från det största oppositionspartiet, från Centerpartiet, som Gotlandshems ledning får tydligast stöd. Eva Nypelius säger till Helagotland bland annat att:
– Det viktiga är att man ändå får fram nya bostäder, som vi behöver på Gotland. Vi har vetat under lång tid att vi behöver ha in kapital och utförsäljningar som varit, framför allt på landsbygden, har blivit bra.
För Centern hade det sannolikt varit enklare att hitta en anledning att opponera mot försäljningarna och sätta någon populistisk spinn på det.
Borde inte regionen för övrigt ägna mer krut åt hur man kan underlätta för andra än regionens eget bolag att bygga bostäder?