Gotlandshem möblerar om på sjuk bostadsmarknad

Men en liten ommöblering är ingen renovering.

Museilägenhet i Barnrikehusen i Stockholm.

Museilägenhet i Barnrikehusen i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-10-05 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag förstår den oro hos Gotlandshems hyresgäster, som kommer till uttryck bland annat i en nyhetsartikel i GA i lördagstidningen. Om man befinner sig i en situation där hyran sväljer en stor del av den disponibla inkomsten, så ligger oro nära till hands när man står inför en extraordinär hyresjustering på upp till plus 370 kronor i månaden.

Jag förstår också om hyresgästerna känner sig lurade när hyresförändringarna bland annat beror på hur de svarat om hur de trivs med sitt boende. Hur många förstod då att det var bäst att ha så många klagomål som möjligt, för att kunna slippa en hyreshöjning eller till och med få en sänkning? Det är som om nöjda hyresgäster lurats att bedra sina egna intressen.

Enligt överenskommelsen mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen ska bolaget gå jämnt upp. Hyresgästkollektivet får inte högre hyra, då den går ner för somliga när den går upp för andra. För några med små marginaler kommer utfallet att bli en god nyhet, men innan de nya hyrorna är kända kan alla finna skäl att oroa sig.

Gotlandshems ordförande Roger Wärn (M) har rätt när han säger:

– När man börjar blanda in marknadshyror har man inte förstått någonting. Det här är definitivt inte marknadshyra.

Vad det handlar om är en mindre justering inom ramen för dagens reglerade system, där det ska få ett litet genomslag i hyran när vissa bostäder är mer eftertraktade än andra. Om man gör rätt så introduceras en liten knivsudd rättvisa på en marknad som är så satt ur slag efter många årtionden av regleringar att den inte borde kallas för en marknad.

Den nyligen bortgångne nationalekonomen Assar Lindbeck skrev redan 1970 att:

”I själva verket tycks hyreskontroll i många fall vara den mest effektiva, hittills kända tekniken att förstöra en stad, med undantag för bombning.”

På den tiden var han fortfarande socialdemokrat. Han lämnade partiet först i början av 80-talet, när löntagarfonderna skulle införas.

Länge och envist försökte förklara hur skadliga hyresregleringar är och hur man gradvis skulle kunna lämna systemet och introducera verkliga marknadshyror. Han skrev om detta bland i nummer 7 av Ekonomisk debatt från 2016 och inledde då med:

"Vad som fordras för en någorlunda väl fungerande marknad för hyreslägenheter är ett omfattande reformpaket som bl a innefattar en gradvis avveckling av hyreskontrollen, ett ökat stöd till låginkomsttagare (eventuellt i form av riktade hyressubventioner) och en mindre byråkratisk byggnadslagstiftning. En viktig fördel med att locka tillbaka privata investerare till marknaden för nybyggda hyresfastigheter är att den offentliga sektorn därmed frigör resurser för investeringar i offentligt finansierad infrastruktur och i anläggningar för sociala tjänster, som utbildning, sjukvård och äldrevård."

Gotlandshems lilla justering är, tyvärr, något helt annat.