Gotlandshems försäljningslista är ett dåligt tecken

Så blev då Gotlandshems försäljningslista offentlig till slut. Listan är ett bevis för en märklig bostadsmarknad.

Gotlandshem vill nu sälja det relativt nybyggda fastigheten Sjöliljan.

Gotlandshem vill nu sälja det relativt nybyggda fastigheten Sjöliljan.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2024-10-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I Fårösund, Tingstäde och Visby finns fastigheter som Gotlandshem inte längre vill äga, eller inte ser som viktiga att äga.

Angående orsaken bakom Gotlandshems vilja att sälja fastigheterna i Tingstäde och Fårösund anger bolaget bland annat att de ligger långt från Slite, och Visby, där personalen har sin bas. 

Jag finner den orsaken lite märklig utifrån att bolaget samtidigt annonserar att de ska vara verksamma över hela Gotland. Något som finns beskrivet i ägardirektiven. Visserligen står det också att de ska koncentrera sin verksamhet i Visby, serviceorter och skolorter. Nu är inte Tingstäde en av de serviceorter regionen pekat ut och det finns inte heller någon skola i tätorten, så utifrån ägardirektiven är det inte heller där Gotlandshem ska lägga sitt fokus. Men att inte lägga fokus och att ta bort allt fokus är olika saker. 

När det gäller Fårösund så är tätorten både skolort och utpekad serviceort, så där ska det ligga ett fokus. Dessutom har Gotlandshem fler fastigheter i Fårösund vilket ger en bra effektiviteten när det gäller de tjänster som personalen i Slite och Visby utför. Om fastigheterna på listan nu säljs blir det färre fastigheter för personalen att ta hand om och därmed sämre hushållning med bolagets resurser. 

Nu är de två fastigheterna i Fårösund som finns med på listan något av Gotlandshems problembarn. Fastigheter som bolaget inte investerat tillräckligt med medel i och som nu skulle bli oerhört resurskrävande att fixa till. Något som även lär visa sig i eventuella spekulanters vilja att betala.

I Visby har Gotlandshem valt ut en blandad bukett av fastigheter. Allt från 70+ boendet på Gråbotorg till de nybyggda husen med fantastisk utsikt belägna på Galgberget. Däremellan finns vanliga hyreshus med flera lägenheter i varje huskropp och radhus.

Jag hittar ingen röd tråd, utan mer en blandad kompott för att locka olika köpare.

Jag är tveksam till om det är regionens tanke att deras helägda bostadsbolag ska hålla på med försäljning av sina fastigheter. Nu står det i ägardirektiven att bolaget ska ”förvärva, äga, bebygga, förvalta, förädla och försälja fastigheter” men när det gäller försälja fastigheter lutar jag mer åt att den skrivningen är för att öppna möjligheten för Gotlandshem att bygga bostadsrätter som en del i större projekt av hyresrätter. Men vi lär ju få veta hur politiken ser på Gotlandshems förfrågan om att få sälja av ännu fler fastigheter. 

Det som kan konstateras är en bostadspolitik utan tanke på hur bostadsbristen ska lösas på en bostadsmarknad som havererat.

Här tvingas allmännyttan sälja av delar av sitt bostadsbestånd för att klara av att sköta det uppdrag de har. Ett uppdrag som går ut på att bygga bort bostadsbristen så att ungdomar kan flytta hemifrån och arbetsgivare får lättare att rekrytera personal.

Gotlandshems försäljningslista är ytterligare ett tecken på en havererad bostadsmarknad.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.