Rättade version: Tidigare årtal för det rödgröna styret har ändrats till det rätta.
Under det rödgröna åtta år långa styret 2010 till 2018 drogs det i gång en hel del projekt för att öka byggandet främst i Visby. Gluggutredningen som presenterades i hösten 2017 tillsammans med arbete för att utveckla såväl inre hamnområdet som Östercentrum var tre projekt som tillsammans med utvecklingen av Visborg skulle kunna ge fler bostäder.
Av gluggutredningens 26 gluggar i befintlig bebyggelse fann utredningen att 8 var möjliga och 4 kanske möjliga. Resterande 14 gluggar ansågs som ej lämpliga för bebyggelse.
Av de 8 möjliga är nu Tallunden uppe till diskussion, resten är det tyst om. En av de gulmarkerade har kommit längst och då tänker jag på Gråboängar där Gotlandshem och Klarabo har blivit tilldelade mark för att bygga nya hyreslägenheter. Hur det går är en annan historia.
Utvecklingen av inre hamnen och Östercentrum lades på is av Alliansen då det enligt dem blev för spretigt med flera projekt samtidigt. Alliansen valde i stället att satsa alla resurser på utvecklingen av Visborg. Visst det är lätt att vara efterklok, men som det gamla talesättet säger, man ska inte lägga alla ägg i samma korg. Det verkar gälla även Region Gotlands byggprojektering. Visborgsprojektet stötte som bekant på patrull och nu står vi där utan andra projekt att luta oss mot. Samtidigt som den gotländska byggbranschens största hot framöver är just bristen på byggbar mark.
En annan fråga där en del av det förra styret inte verka se sambandet mellan beslut och verkan gäller regionens måltidsverksamhet. Nyligen var Eva Nypelius (C) ute och beskrev hur viktigt det är för de gotländska lantbrukarna att de måltider som regionen tillagar och serverar på skolor, sjukhus och äldreboenden innehåller så stor andel gotländska råvaror som möjligt.
Vad jag vet är det ingen politiker som går emot Nypelius i den frågan. Men vad Nypelius inte verkar se är sambandet mellan privatisering av regionens verksamheter och minskade inköp av gotländska råvaror. Under Nypelius fyra år som regionstyrelsens ordförande privatiserade hon bort 50 000 måltider på årsbasis. Dessutom valde Alliansstyret att upphandlade ytterligare 20 000 måltider som kunde blivit tillagade utifrån regionens policy där gotländska råvaror prioriteras.
När regionen tar över äldreboendet på Terra Nova i egen regi kommer inte bara verksamheten få en nystart, det kommer även att tillagas över 40 000 fler måltider med gotländska råvaror per år. Något som Centerpartiet var emot.
De senaste fyra åren har med andra ord regionen gått miste om 70 000 årsmåltider som skulle tillagas med så stor andel gotländska råvaror som möjligt. Och ytterligare 40 000 måltider kunde ha blivit kvar utanför regionens möjlighet att påverka var råvarorna kommer ifrån.
Så visst är det viktigt med policys som gör att gotländska lantbrukare får möjlighet att sälja sina råvaror till regionens kök. Men det är också viktigt att våra politiker tar beslut som gör att antalet måltider som tillagas, utifrån den fint formulerade policyn, om inte ökar så i alla fall inte minskar i den omfattning som Alliansens politik innebär.
Nu är det inte bara gotländska lantbrukare och livsmedelsproducenter som påverkas av regionens val av råvaror till sina måltider. Även två gotländska grossister är beroende av regionens inköp av livsmedel. Färre måltider som tillagas i regionens kök innebär färre inköp från de gotländska grossisterna.
Under Alliansens fyra år vid styret tappade Gotlands utveckling tempo. Projektering som kunde lett till byggbar mark lades på is och gotländska lantbrukare gick miste om att leverera råvaror till 70 000 årsmåltider. Det är vad deras fyra år av passivitet och ideologiska felbeslut lett till.