Riksdagsledamöterna om höstens politiska snackisar

Det är återsamling i Gotlandsbänken för de båda gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M).

Två år nu sedan valdagen. Dags för andra halvlek i mandatperioden för Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén.

Två år nu sedan valdagen. Dags för andra halvlek i mandatperioden för Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-09-10 11:24
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sommarlovet är över för Sveriges högsta folkvalda politiker. Riksdagsledamöterna går in i ett nytt arbetsår - nu i halvtid på mandatperioden.  

Redan första dagen tillbaka i riksdagshuset kan de lämna in förslag för riksdagen att besluta om. Här känner vi ledamöterna på pulsen och försöker greppa höstens snackisar från beslutsfattarnas korridorer. 

Hallå där, Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M).
Vad ser ni mest fram emot när riksdagsarbetet nu fortsätter?

Hanna: 
– Jag ser fram emot att fortsätta lyfta Gotlands särskilda behov i en orolig omvärld. Rysslands hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina har satt gotländska behov av grundläggande infrastruktur och jämlik vård och välfärd i blixtbelysning. Det blir allt svårare för Gotland att klara grunduppdraget. Det måste vi få regeringen att inse, och avdela resurser för, inte minst sett till Gotlands strategiska läge och de förväntningar som finns på oss i händelse av kris och krig.

Jesper: 
– Det bästa med att sommaruppehållet är över är att man får återgå till arbetet. Få saker är mer tillfredsställande än att jobba hårt för Gotland.

Riksdagens allmänna motionstid börjar tisdagen den 10 september klockan 10.30 och slutar fredagen den 5 oktober klockan 16.30. Vilka ämnen har ni laddat med motioner om? Ge oss exempel på frågor ni agerar i. 

Hanna: 
– Jag har i vanlig ordning motionerat om sådant som är särskilt viktigt för Gotland, som energiförsörjning, färjetrafiken, reformering av Gotlandstillägget och ö-faktor i sjukvården, men också om jämlik tandvård och översyn av ersättningar för ideella organisationer och sociala företag, för att bara nämna några exempel.

Jesper: 
– Under den första halvan av mandatperioden har den moderatledda regeringen fattat beslut om nya elkablar till Gotland, klubbat en ny reservhamn i Kappelshamn och satt ned foten kring att Bromma flygplats ska vara kvar. Dessutom har färjetrafiken fått ett särskilt ekonomiskt stöd för att sänka biljettpriserna. Det är precis det vi moderater gick till val på och vi ska fortsätta i den riktningen. 

För Gotlands del – vilka ärenden är under uppsegling att hålla ögonen på för den som vill hänga med?

Hanna: 
– Jag tycker att alla ska hålla sig uppdaterade på läget i vårt närområde. Vi ska inte vara rädda, men vaksamma och ta hand om varandra, och värna demokratin - den kan inte tas för given. Allt som bygger vårt samhälle starkare, som tryggare energiförsörjning och stabila villkor i välfärden är något att både hålla koll på men också eftersträva. 

Jesper:
– Gotland är i ett mycket utsatt läge och jag tycker man ska hålla koll på tre saker den här hösten: priset på flytande naturgas, Rysslands vedervärdiga krigföring och det högljudda presidentvalet i USA.

Efter Billströms avgång – vad har ni för tankar om den nya utrikesministern? Vad krävs av den person som tar över?

Hanna:
– Jag hoppas att det blir en modig efterträdare, som vågar återuppta Sveriges så framgångsrika och internationellt stilbildande utrikespolitik, men jag misstänker att det är att hoppas på för mycket. Förhoppningsvis är det dock en utrikesminister som har stödet till Ukraina för ögonen, som kanske till och med vågar stå upp för en tvåstatslösning i Israel och Palestina och som värnar Sverige och Sveriges integritet i alla lägen. 

Jesper: 
– Jag är övertygad om att Ulf Kristersson kommer att utse en diplomatiskt skicklig, strategiskt tänkande och hårt arbetande utrikesminister.

 

GOTLÄNNINGEN

Den här texten från Gotlänningens ledarsida var en temperaturmätare inför starten på riksdagsåret.