Gotlandstrafiken är så mycket mer än bara ett sätt att ta sig till och från Gotland. Den är Gotlands livsnerv i lust och nöd, om uttrycket tillåts när en av parterna inte verkar ta sitt ansvar för nöd på allvar. Men nu när striden om de kraftigt höjda biljettpriserna verkar förlorad drar nästa strid i gång.
För trots regeringens svala intresse för att ge kompensation i det läge som vi befinner oss i nu, är färjetrafiken fortfarande viktig för både det militära- som det civila försvaret. Och efter det som hände den 24 februari 2022 så befinner vi oss i ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. När Putins anfallskrig mot Ukraina sattes i gång behövde Europas länder se över och till stor del förändra sin inre och yttre säkerhet. Så även här i Sverige där ansökan till Nato toppar den listan där så mycket mer arbete pågår för att göra landet säkrare vis kris eller krig.
Som en följd av detta ville en samlad opposition i riksdagen, vilket i sig är en unik händelse, att försvarsutskottet skulle uppmana regeringen att ge upphandlingen av det nya färjeavtalet ett större säkerhetsinnehåll.
De vill att ”I rådande säkerhetspolitiska läge måste staten därför också ta hänsyn till de rent säkerhetspolitiska aspekterna i samband med upphandlingen.”
Till P4 Gotland säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet: "Den operatör som vi anlitar måste vara hundraprocentig säker ur svenska säkerhetsintressens synpunkt".
Något som känns rätt naturligt och blivit än mer aktuellt efter avslöjandet om de spionfartyg som åker omkring våra svenska farvatten.
Men till min förvåning valde en majoritet bestående av Tidöpartierna att avslå utskottsinitiativet.
Att säkra upp att den operatör som vinner den kommande upphandlingen helt och fullt följer svenska säkerhetsintressen borde väl vara självklart.
Det vore knappast klokt utifrån det säkerhetspolitiska läget att ge det kommande avtalet till en operatör med kopplingar till exempelvis Ryssland? Vilket mycket väl skulle kunna hända om det inte säkras upp i det underlag som nu skickas ut inför upphandlingen.
Att regeringen inte vill "ödsla" pengar på Gotland i det utsatta läget gotlänningar och det gotländska näringslivet nu hamnat i är en sak, Det drabbar ju "bara" Gotland. Men att de inte vill ha in en skrivning om att nästa operatör av Gotlandstrafiken ”måste vara hundraprocentig säker ur svenska säkerhetsintressens synpunkt" gör mig riktigt oroad för säkerheten i hela Östersjöregionen.
På tal om Gotlandstrafiken.
I dagarna har det rapporterats om att Destination Gotland eventuellt kommer att utmanas i den kommande upphandlingen. Det är det danska rederiet Molslinjen som deklarerat sitt intresse. Molslinjen är ett relativt stort rederi som bland annat trafikerar Bornholm där biljettpriserna är så mycket lägre än de vi har fått vänja oss vid när vi ska ta oss till fastlandet.
Men de som hoppas på samma prisläge till Nynäs- eller Oskarshamn när det nya avtalet träder i kraft bör nog hejda sig lite. Det är inte rederiet som styr priserna utan upphandlingens regelverk. Den danska staten har i motsats till den svenska beslutat att det ska vara vägpriser på resor till deras öar.
Så även om Molslinjen lämnar in ett anbud och vinner upphandlingen är det avtalet med den svenska staten som styr biljettpriserna och där har jag inga större förhoppningar på att det sker någon större förändring i det nya avtalet.
Men det är alltid intressant att fler intresserar sig för Gotlandstrafiken och ett byte av rederi ger alltid nya erfarenheter oavsett om de är bra eller dåliga.