Rätten för allmänheten att ta del av allmänna handlingar har en lång och stolt historia i vårt land.
Offentlighetsprincipen instiftades 1766 och ingår i våra grundlagar. Syftet är att medborgarna ska kunna ha insyn i riksdagens, regeringens, kommunernas, regionernas och myndigheternas verksamhet och beslutsfattande.
Detta är en viktig del av och förutsättning för vår demokrati. Det är omöjligt för medborgarna att påverka beslut efter att de redan är fattade.
För den skull är inte all information offentlig, vissa handlingar och dokument lämnas inte ut av olika anledningar. Det kan röra enskilda medborgare, rikets säkerhet eller att materialet klassas som arbetsmaterial.
För medierna är offentlighetsprincipen avgörande. Journalister har ingen annan eller egen rätt att ta del av handlingar, men vi är den yrkesgrupp som har det som vårt jobb. På medborgarnas uppdrag.
De ärenden som ska upp på regionstyrelsens och andra nämnders arbetsutskott är frågor som på olika sätt är förberedda inför beslut.
Fram tills nu har alla gotlänningar kunnat ta del av dagordning och kallelser med underlag till arbetsutskottens sammanträden. Det är inget man är skyldig enligt offentlighetsprincipen men det är en ordning som Region Gotland fram tills nu ansett ska gälla.
Inför att regionens nya hemsida lanserades togs denna möjlighet och service till gotlänningarna bort efter beslut av regiondirektör Stefan Hollmark.
P4 Gotland kritiserar beslutet i en insändare där de också berättar om konsekvenserna och en konkret nyhet som inte skulle kunna komma gotlänningarna till del med regionens nya policy.
Regiondirektören, Stefan Hollmark, hänvisar till att man inte har nån skyldighet att lämna ut dessa uppgifter och menar att det "fått en del negativa konsekvenser genom att felaktig information har spridits".
Om det är vanliga medborgare eller vi medierna som spridit felaktigheter är oklart. Jag kan inte minnas ett enda tillfälle då det skett men kan ju så klart ha missat det.
För politikerna är det både bekvämt och dåligt på samma gång att insynen i ett tidigt skede förloras. Ibland vill man kunna presentera beslut i efterhand när allt är klart, ibland vill man lyfta en fråga tidigare i processen för att skapa opinion.
Alla partier borde vara för en generös offentlighetsprincip och när en långvarig policy ändras borde det ha gjorts efter en politisk bedömning.
Nej, man måste inte lämna ut handlingar från arbetsutskott. Men det har varit sed på Gotland i många år att göra det. Att ta bort möjligheten är en markering och faktiskt en inskränkning av vår demokrati.
Regiondirektören ber om förståelse för den demokratiska processen. Men den demokratiska processen bygger på öppenhet och transparens.
Hur mycket påtryckningar från förvaltningar och politiker som ligger bakom beslutet vet vi inte. Det vore intressant att höra de olika partiernas inställning till beslutet.