Tullen behövs även under sommaren

Färjetrafiken till och från Gotland är intensiv så här års. Med den smuggling av narkotika, vapen och stöldgods som sker finns det goda skäl till att öka bevakningen.

Gränsbevakningen är underdimensionerad.

Gränsbevakningen är underdimensionerad.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Ledare2022-07-20 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Färjorna till och från tyska Rostock har blivit ett orosmoln för tullen. På flera håll i södra Sverige har kontakten med kontinenten inte bara utnyttjats av semesterfirare, utan även av organiserad brottslighet. Länge har det varit trafiken från Skåne som varit farleden för illegala varor. Men även Gotland riskerar att bli en knutpunkt i det flödet.

Trafiken är inte lika omfattande och det finns ytterligare steg att ta sig till fastlandet, vilket antagligen gjort ön trygg när andra hamnar fått problem. Men tullens underbemanning är synlig genom dess frånvaro. Det finns ingen personal på plats utan kommer när det finns tid. Samtidigt går färjorna till Tyskland två gånger i veckan hela sommaren.

Frånvaron av fast tullpersonal i anslutning till trafiken till kontinenten är ett symtom på en större utmaning. Gränsbevakningen är underdimensionerad.

I det aktuella fallet handlar det om personal. Det är semestertid även för myndigheten. På andra håll har man haft brist på lokaler eller rent av saknat rutiner för hur man ska hantera smugglingen av vissa varor. 

Sedan ett år tillbaka kan tullen i alla fall formellt göra beslag av misstänkt stöldgods. Men det saknas fortfarande en hel del innan det blir en mer naturlig del av verksamheten. Länge har just den här delen av myndighetens verksamhet inneburit bevakning utan möjligheter att göra beslag.

Vid sidan av gängens införsel av vapen och narkotika finns också det omfattande problemet med resande stöldligor. Villor, gårdar och småbåtshamnar är vanliga måltavlor. Tullen hade kunnat göra mer föra att stoppa brottsturnéerna innan de lämnar landet. Men det kräver ett mer omfattande, och konstant, arbete.

Gränsöverskridande kriminaliteten har blivit en motor i den bredare kriminella miljön. Stöldligorna är på flera håll ett del av den vardagliga oron för att utsättas för brott. På andra håll är det den sociala utsattheten, narkotikahandeln och skjutningar som är kännbara.

Att kunna resa söderut är en ynnest. Likaså är frånvaron av tulltjänstemän oftast något som resande är nöjda med. Men allt sammantaget har det öppnat dörren för större hot. Sverige och norra Europa är numera utsatta för internationell brottslighet som finansierad av smugglade varor.

Tullen behöver inte bara de juridiska möjligheterna att ingripa. Det krävs också en praktisk implementering och resurser för att få arbetet mot brottsligheten att fungera längs Sveriges gränser. Tullmyndigheten behöver bli mer synlig och få förutsättningar att ingripa mot de som utnyttjar den fria rörlighet för att skada Sverige.

Det gotländska lugnet håller förhoppningsvis i sig även i båttrafiken. Men sett till utvecklingen på andra håll behövs en högre beredskap. Gränsen behöver bevakas även när de flesta tar semester. 

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.