Gratis kollektivtrafik fyller ingen funktion

Med gratis kollektivtrafik för unga under somrarna ska vi nå klimatmålen enligt S. Är det den bästa klimatpolitiken de har att komma med?

Socialdemokraternas förslag sänder signalen att att någon annan ska betala.

Socialdemokraternas förslag sänder signalen att att någon annan ska betala.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2022-08-07 18:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Socialdemokraterna presenterade häromdagen (DN Debatt 2/8) ett nytt vallöfte. Gymnasieelever och studenter ska kunna åka regional kollektivtrafik utan avgift under sommarmånaderna. Förslaget motiveras med att kollektivtrafiken är nödvändig för att nå klimatmålen. Men det är inte klimatet Socialdemokraterna har i åtanke när de lägger fram förslaget en månad före valet. 

 Även denna gång handlar det om att plocka röster. Förslag riktade mot specifika grupper kan vara en ganska effektiv taktik. Hellre än att lova att hela befolkningen ska få något lägre biljettpriser riktar man sig till några som slipper betala helt och hållet. Och de som omfattas av förslaget kan nog tycka att det verkar ganska trevligt.

 Socialdemokraterna behöver också fler unga väljare med tanke på opinionen. Om väljare mellan 18 och 29 år fick bestämma skulle Ulf Kristersson bli statsminister efter valet, enligt en mätning från Statistiska centralbyrån. Bland unga är inte Socialdemokraterna det största partiet utan det är Moderaterna. 

Förslagets klimatnytta är tveksam. Den största delen av bilresande sker utanför storstadsregionerna där det är svårt för andra transportslag att konkurrera eftersom resandet är utspritt när befolkningen bor glesare. I de större städerna ersätter kollektivtrafik inte biltrafik utan snarare cykeln. Det styrks av studier som gjorts genom att jämföra resandet före och efter åtgärder som förbättrar resan med kollektivtrafik. Det minskar inte vägtrafiken. Eftersom förslaget är riktat mot den grupp där betydligt färre har körkort borde det ha ännu mindre effekt på bilkörandet. Pengarna Socialdemokraterna vill lägga på det hade gjort större klimatnytta någon annanstans. 

Förslaget motiveras också med att föräldrarnas ekonomi inte ska bestämma om man ska åka kollektivtrafik och att alla ska kunna ta sig till arbetet eller fotbollsträningen. Men det är alltså inte barn i grundskolan det handlar om utan personer som håller på att träda in i vuxenlivet. Gymnasiet brukar vara den period då många skaffar sitt första jobb för att betala sådant som busskort. Det är då hög tid att lära sig om pengars värde, varför det är viktigt att jobba och att om man vill göra roliga saker så kostar det. Socialdemokraternas förslag sänder i stället signalen att man kan förvänta sig att någon annan betalar. 

Riktade bidrag tycks vara Socialdemokraternas strategi för att vinna valet. Kanske är det effektivt. Men förhoppningsvis ser väljarna igenom det och efterfrågar en mer sammanhållen politik.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.