Utrikeskrönika
Det var ju inte så här det skulle bli. Trots att cirka 442 000 av Berlins invånare röstade för att staden skulle bli klimatneutral redan till 2030 i stället för 2045 räckte det inte hela vägen. Drygt 200 000 ja-röster saknades för att folkomröstningen skulle bli giltig.
Att nej-sidan nästan var lika stor (423 000 röster) gjorde inte nederlaget uthärdligare. I sammanhanget också en tydlig signal om förslagets relativa impopularitet, då det rent krasst räckte för de negativa väljarna att stanna hemma. Det totala valdeltagandet låg på blygsamma 35,8 procent av stadens totalt 2,4 miljoner röstberättigade.
Upptakten till initiativet började i höstas. Klimatgruppen ”Klimaneustart” fick då ihop 180 000 underskrifter, vilket var tillräckligt för att utlysa en folkomröstning om att Berlin skulle förbinda sig att minska utsläppen med 95 procent fram till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.
Trots att experter dömde ut målen som orealistiska var entusiasmen mycket stor bland klimataktivister, kulturgrupper, hyresgästföreningar och Die Grünens ungdomsförbund. Redaktionerna var inte heller sena med att rapportera uppskattande både inför och under omröstningen.
Totalt lades 1,2 miljoner euro på kampanjande, vilket bland annat märktes på de 7 000 affischer som sattes upp överallt i staden. Utöver gräsrotsbidrag hade gruppen stöd av rika donatorer med nära kopplingar till den förnybara energisektorn, även om många förnekade att bidragen grundade sig i ekonomiska intressen (26/3 Tagesschau).
På sociala medier uttrycker ”Friday for Futures” tyska grundare Luisa Neubauer sin djupa besvikelse över resultatet och delar in världen i goda klimataktivister och ”fossil-cyniker”. Andra har försökt spinna nederlaget till en seger för klimatrörelsen: CDU fick ju ”bara” 428 228 röster i Berlins senaste senatsval för drygt en månad sedan. Få utom de mest frälsta torde övertygas av argumentationen.
Faktum är att omröstningen är den andra förlusten för den gröna rörelsen på kort tid. CDU, som nu sitter i förhandlingar med ett stukat SPD om att bilda regering, blev med god marginal största parti i Berlin. På tredje plats, om än med några få röster efter socialdemokraterna, kom Die Grünen. Detta i staden som lever på bilden av att vara en högborg för progressiva ideal.
Signalen från de tyska väljarna är tydlig. En klimatrörelse med allt starkare religiösa drag som endast intresserar sig för renlärighet, utfrysning av oliktänkande och med litet intresse för andra sociala frågor kommer aldrig att uppnå någon större legitimitet i ett demokratiskt samhälle.
Erik Thyselius