Men vänta får vi allt tåla innan vi får se i vilka färger S&M har tänkt sig måla den palett som ska ledsaga regionen de kommande fyra åren. Det räcker tyvärr inte med att vara glad och ha personkemi, när socialdemokratisk och moderat politik ska sammanfogas kommer det att uppstå ett gnissel i maskineriet.
Gnissel och skav som med all säkerhet kan lösas men det blir svårt – som alltid när politiska motståndare ska enas – att bena ut vilket parti som står för vad när resultatet ska utvärderas 2026. Jag har svårt att tro att S och M kommer att gå till val tillsammans för fortsatt samarbete i valet 2026 men osvuret är som bekant bäst.
Samarbetet föll sig varken naturligt eller enkelt. Det var det alternativ som var möjligt och jag tycker, som jag skrivit förr, att det var det rimligaste alternativet givet valresultatet. Hittills har min farhåga att M skulle försvinna i S:s skugga visat sig stämma men samtidigt måste man komma ihåg att partierna just nu lägger allt krut på det manifest för Gotland som lär presenteras i samband med budgeten.
Liggande budget kommer inte att ändras men det finns annat än budgetfrågor man behöver enas kring. Inte minst äldreomsorgen där Håkan Ericsson (S) och Rolf Öström (M) ska kliva upp ur skyttegravarna och hitta gemensamma politiska förslag för öns äldreomsorg.
Snacka om cliff hanger.
Moderaterna gav inga konkreta löften inför valet så som Socialdemokraterna gjorde. Håkan Ericsson har till och med lovat 30 nya tjänster till äldreboendena i Hemse genom att ta tillbaka dem i regionens regi. Avtalet med Attendo löper till 30 september 2025 så beslut behöver fattas under mandatperioden.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelade under en presskonferens på måndagen att det väntar tuffa tider istället för den promenad i parken man tyckte sig ana utfästes inför valet av de nu tillträdda stödpartierna som fick bilda regering tack vare SD.
Tvärsäkra löften har omvandlats till mer nyanserade och nedtonade formuleringar. Det är väl så det är när man säger en sak före valet, sen säger man också en sak efter valet.
Men med tanke på att vi är på väg in i en lågkonjunktur kan man också se framför sig en strid om kommunalskatten. Det är svårt att se Moderaterna gå med på någon höjning men Socialdemokraterna är den stora pusselbiten i den bräckliga majoriteten och har därmed mer att säga till om.
Samtidigt pågår ett lågintensivt artilleri mot Centerpartiet som Socialdemokraterna har så svårt att släppa för att istället ägna sig helt åt den tuffa uppgiften att sammanfoga sin politik med Moderaternas. Moderaterna har inte hörts klaga men Socialdemokraterna verkar upprörda å deras vägnar för att de partier som är kvar i den borgerliga alliansen inte längre samarbetar med Moderaterna i nämnderna.
Det är ju faktiskt ganska tramsigt. Hur skulle det fungera undrar man ju. Alliansen i nämnderna lägger förslag som slutligt ska tas i regionstyrelsen och regionfullmäktige. Ska M då plädera som opposition på sig själv eller mot sina egna förslag som en del i S&M-majoriteten?
Att vi nu har olika konstellationer betyder inte att några partier är "portade" eller "mobbade" från det lag där man inte är med. Låt oss inte anamma denna SD-offerkofteretorik för det klädesplagget passar ingen och kommer aldrig att bli på modet.
Man har valt olika lag och det är helt okej.