49 procent av vuxna svenska män bör erbjudas vård för deras alkoholkonsumtion enligt Socialstyrelsens riktlinjer. 32 procent av kvinnorna likaså. Detta enligt en granskning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), som kommit fram till att sammanlagt 3,3 miljoner svenskar konsumerar nog med alkohol för att anses vara i riskzonen för alkoholism.
3,3 miljoner potentiella alkoholister, eller ungefär 41 procent av den vuxna befolkningen, är en skrämmande tanke. Än allvarligare är att CAN menar att den faktiska siffran antagligen är ännu större, då människor tenderar att underskatta sitt drickande. Det kanske inte är helt orimligt för en lekman att gissa att det ligger närmare varannan person, eller 50 procent, om man utgår från Socialstyrelsens riktlinjer.
Problemet är bara att Socialstyrelsens riktlinjer är fullständigt orimliga. Myndigheten sätter gränsen för riskbruk vid 10 standardglas per vecka, eller att dricka fyra standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle, minst en gång i månaden. Ett standardglas är alkohol motsvarande 33 centiliter starköl eller ett litet glas vin. Det innebär att om du dricker mer än fyra små glas vin till midsommar eller nyårsafton bör du erbjudas vård för ditt riskbruk av alkohol.
Det är larvigt. Det är nog få svenskar som skulle instämma i att en middagsbjudning där man dricker fyra glas vin är själva sinnebilden av alkoholism. Det hade varit en absurd tanke på många delar av kontinenten, där ett glas vin kan vara ett naturligt inslag i vardagen och inte bara ett nöje reserverat för helgen.
Det hela osar moralism, som det ofta gör när man pratar nöjen och rusmedel i allmänhet och alkohol i synnerhet. Från Myndighetssverige kan man ibland få intrycket att Sverige ligger ett par felsteg från att falla tillbaka i det tidiga 1900-talets alkoholproblem, trots att indikationerna pekat åt det motsatta hållet i decennier. Särskilt ungdomar dricker radikalt mindre i dag, vilket bådar gott för framtiden. 1971, när CAN började mäta ungdomars alkoholkonsumtion, drack 9 av 10 niondeklassare. Idag är siffran fyra av tio.
Det är provocerande att Socialstyrelsen och CAN bidrar till en missvisande bild av Sveriges alkoholkonsumtion. Sverige har historiskt en problematisk relation till alkohol, och det är därför värt att hålla ett öga över situationen. Men det hjälps inte av skrämselpropaganda och nykterhetsaktivism.
För att göra en verklig skillnad måste både myndigheter och intresseorganisationer sluta sprida en missvisande bild av svenskarnas alkoholkonsumtion. Det krävs en mer nyanserad och kulturellt anpassad syn på alkohol för att främja ett sunt förhållningssätt och minska överdriven moralisering. Att påstå att över 40 procent av befolkningen är i riskzonen för alkoholism på grund av normal alkoholkonsumtion vid sociala tillfällen är varken rimligt eller konstruktivt.