Han försökte aldrig smita från parkeringsavgiften

Anders Flanking är på upploppet. Han springer på sista varvet som landshövding på Gotland, snart sker växling i hövdingstafetten.

Anders Flanking, landshövding. 
Gotlänningens ledarskribent minns honom som en bra "rubrikpratare" och han var minsann ingen smitare från parkeringsavgifter i Kräklingbo.

Anders Flanking, landshövding. Gotlänningens ledarskribent minns honom som en bra "rubrikpratare" och han var minsann ingen smitare från parkeringsavgifter i Kräklingbo.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Ledare2024-10-29 11:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 1 november tar Charlotte Petri Gornitzka över som landshövding på Gotland. 
Det blir nog trots allt bättre än om komiska Babben Larsson eller GGN-Conny Bohlin fått jobbet. 

Ja, det är ju så folk i allmänhet brukar svara på frågan om vem de skulle vilja se som landshövding. De klämmer i med någon folkkär, handlingskraftig, färgstark person. Om inte entreprenören Pigge Werkelin, så polismästaren Carin Götblad, eller författaren och journalisten Eva Sjöstrand. Att hövdingen ska känna Gotland och gotlänningarna verkar vara utgångsläget. 

Många vill nog gärna se hövdingen som demonstrationsledaren – den med "skriktratten" - megafonen för Gotlands talan i frågor där Sverige inte förstår Gotlands bästa. Men Anders Flanking har markerat sin integritet. 

Han ville inte skriva på den skarpa skrivelse som infrastrukturministern skulle få från Gotland, våren 2021, efter att dåvarande regering gett beskedet att Bromma flygplats ska läggas ner. Ett dråpslag för Gotland, ansåg regionstyrelsens ordförande – som då hette Eva Nypelius (C). Hon bad regeringen att tänka om, men fick inte med Anders Flankings namn på protestlistan.  

– Det stämmer inte riktigt med det uppdrag som en länsstyrelse som en myndighet för regeringen ska ha; att vara med och driva debatt. Det får politiska partier och intresseorganisationer göra, sade Anders Flanking. 

Vet inte hur snopet det var för Nypelius, som kanske hade räknat med en underskrift i residenset i Visby. Flanking hade ju suttit i riksdagen för Centerpartiet, Västra Götalands län och var gammal partikollega med henne. Men för honom var det en integritetsfråga att inte skriva på. 

– Som landshövding är det viktigt att man har en dialog med regeringen och för fram de behov vi har. Det vore konstigt om myndigheten skrev debattartiklar mot uppdragsgivaren, sade han. 

Landshövdingen är inte en politisk befattningshavare. Man ska vara politiskt neutral, resonerade han.

När de gotländska flygkommunikationerna nu står inför försämringar från nyår har ändå landshövdingen agerat med att samla ihop en rapport till regeringen om vad färre turer och nedlagd trafik på Bromma betyder. 
Sakligt. Flanking vill inte diskutera politik. Han vill vara trovärdig i sitt uppdrag in i kaklet. 

– Jag tycker det ingår i mitt uppdrag som landshövding att jag ska informera regeringen om frågor som är viktiga för Gotland. Jag vill att de ska veta hur läget ser ut och att det här är allvarligt, säger Anders Flanking och redogör för nackdelar som lyfts med att flyga till Arlanda i stället.

En gång deltog Anders Flanking på öppnandet av en utställning på Gotlands museum där gotländska skolbarn gjort uppfinningar/möjlighetsmaskiner. Min son hade tillsammans med en klasskompis på mellanstadiet gjort en prototyp till en sol- och vågdriven maskin som skulle städa havet på skräp. Deras skräpsamlarpadda hade valts ut till utställningen. På vernissagedagen hördes ett par glada besökare notera att det var häftigt att se flera nedläggningshotade skolor visa upp så fina elevarbeten. Typ – det kan inte vara bristande kvalitet i undervisningen.  

Anders Flanking undvek elegant ämnet och trasslade inte in sig i att behöva debattera skolnedläggningar. Jag diskuterar inte gärna politik, sade han bara. Jag kände stor respekt. Genom att inte säga vad man tycker kan man tala med fler – och för fler – utan att det skär sig. Som en public service-anställd ungefär, vars eventuella egna åsikter inte ska uttryckas. Uppgiften är att låta andra tala och höras i en mångfald av röster. 

Varm och folkkär? Eller statsmannalik och sval? Den optimala landshövdingen kan behöva ha flera skepnader; för folket i sitt län, för medarbetarna som myndighetschef och för regeringen som företrädare och ämbetsman på ön.

Kanske sval med is i magen när situationen kräver det. Men flammande eldig, i täten för att beskriva gotlänningarnas bekymmer, när regeringen behöver få höra allvarsord.

Jag har uppskattat Flankings sätt att prata i rubriker. ”Vi ska inte ha några vildsvin på Gotland!”  ”De ska inte springa runt här och böka!” Arga ord när Naturvårdsverket inte hjälpte Gotland "mot vildsvin" utan ansåg att de hör hemma överallt i Sverige. 

Vid sidan av mina journalistiska möten med hövdingen har jag som parkeringsfunktionär på Kräklingbo marknad råkat på Anders Flankning när han dykt upp i skinnställ på sin motorcykel. Han försökte aldrig smita från parkeringsavgiften. Respekt.

Anders Flankings ämbetstid på Gotland kom att präglas av både en pandemi och ett krig i vårt närområde. Därtill hade han att hantera arbetsmiljön på länsstyrelsen. Nu har han strävat över. Av med munskyddet. Ordet är fritt igen. 
 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.