Ett lätt duggregn föll över Ulf Kristersson ändå talrika publik i Almedalen måndag före lunch. Magdalena Andersson hade en ännu fler åhörare den soliga söndagkvällen, men Ulf Kristerssons var i gengäld mer entusiastiska.
Energifrågan dominerar bland Almedalsveckans arrangemang. Det måste vara utmattande för Socialdemokraterna och de partier som ibland, när de har lust, är regeringens stödpartier, men som alltid är kärnkraftsfientliga. Tillsammans har de försatt Sveriges elkonsumenter i en situation som Ulf Kristersson beskrev som ett omvänt lotteri. Man vet aldrig hur stor förlusten ska bli, när nästa elräkning kommer.
Energin bland Moderaternas sympatisörer beror bland annat på att de har goda möjligheter att efter valet få en regering på underlaget av en riksdagsmajoritet bestående av partiet med en betydande samsyn i många av de frågor som är viktiga för Sveriges utveckling. Energi och arbetslinje. Brott och straff. Vikten av en stram finanspolitik.
Utan radikala och osannolika förändringar av opinionsläget kan en socialdemokrat på sin höjd hoppas på en fortsättning av dagens oreda. Det är inte så konstigt om de har svårt att uppamma verklig entusiasm.
Ulf Kristersson passade på att berömma de partier som ingår i hans eget tänkta regeringsunderlag, för de insatser de gjort för att lyfta viktiga sakfrågor. Han berömde Kristdemokraterna och Liberalerna. Och även Sverigedemokraterna.
– Inget annat parti har som Sverigedemokraterna i stark motvind stått upp för att vi inte kan öka invandringen, om vi ska en chans att klara integrationen.
Den delen av talet fick lättförutsedda reaktioner från dem som anser att SD inte bör ingå i något regeringsunderlag. Men det Ulf Kristersson sade är ju faktiskt sant. Sverigedemokraterna var det enda verkligt oppositionella partiet när de då etablerade partierna hjälptes åt att upprätthålla en åsiktshegemoni som gav Sverige en ohållbar migrationspolitik som inneburit problem som vi kommer att brottas med i flera årtionden. För mig är det inte ett dugg konstigt att han ger SD ett erkännande för detta.
I dag har vi omkring 800 000 invånare i arbetsför ålder som inte försörjer sig själva. Arbetslösheten är skyhög framförallt bland utrikes födda från Afrika och Asien. Och kriminaliteten är högre bland andra generationens invandrare än bland deras föräldrar.
Vi har ett gigantiskt integrationsproblem och en regering som tycks ideologiskt blockerad att vidta några verkliga åtgärder för att göra något åt problemet eller ens för att hantera effekterna.
Risken finns att vi har samma stökiga situation efter valet som under den gångna mandatperioden. Ulf Kristersson är hoppet om förändring. Hans uppdrag blir inte heller lätt, om hans regering exempelvis behöver stöd av både Liberalerna och SD. Men i de viktigaste framtidsfrågorna finns förutsättningarna för en rivstart i rätt riktning.