Förbjudet att bo här och förbjudet att inte bo där

På vissa ställen är det omöjligt att införa plikt att vara folkbokförd för att få bo. I andra områden är det förbjudet att bo permanent i sin egen fastighet.

Lägenheterna på tomten där Motorcentralen på Lummelundsväg tidigare låg är ett område med hög andel deltidsboende.

Lägenheterna på tomten där Motorcentralen på Lummelundsväg tidigare låg är ett område med hög andel deltidsboende.

Foto: Magnus Ihreskog

Ledare2024-01-31 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med jämna mellanrum kommer det förslag om att införa boplikt på Gotland för att dels komma åt bostadsbristen, dels minska risken för att attraktiva områden blir exklusiva sommarvisten för förmögna.

Ett aktuellt medborgarförslag låg under onsdagen på regionstyrelsens bord.

Det är svårt att få till sådana bestämmelser, särskilt inom en region som inte kan ha helt andra lagar och regler än övriga landet. 

Det talas också ibland om att skapa möjlighet att skatta i flera kommuner. Det blir mer och mer vanligt att svenskar har flera bostäder, även inom Gotland har många hushåll ett boende i Visby och ett på övriga ön. 

Det finns en stor önskan hos många att kunna bidra till den kommun där man vistas tillfälligt men ändå stora delar av året. 

Förutom att trenden med flera boenden visar att människor av i dag har det ganska gott ställt, bygger det in problem som är svåra att komma förbi utan lagstiftning. 

I Danmark finns en sorts boplikt som är utformad så att det finns krav att bostaden ska bebos året runt, inte nödvändigtvis av nån som är folkbokförd på adressen.

Miljöpartiet har lokalt drivit frågan om boplikt, hittills utan att få med sig fler på tåget.

Samtidigt som debatten om boplikt ständigt återkommer finns flera pågående ärenden om en sorts "boförbud". Fastighetsägare som vill bosätta sig i de fastigheter de köpt, men där det visade sig vara förbjudet att bo permanent i enligt detaljplanerna.

Smågårde i Tofta är den mest aktuella där fastighetsägarna känner sig lurade att ha köpt fastigheter som i efterhand visade sig enbart vara tillåtna för säsongsboende. 

Det är orimligt att personer som vill bosätta sig på gotländska landsbygder ska nekas detta. Det finns ingen att skylla på, det är gamla detaljplaner som styr och en uppgraderad detaljplan snyter man inte ur näsan.

Något som man däremot kan styra är planläggningen för nya bostäder i Visby. Det vittnas med jämna mellanrum om att nästan hela hus med nybyggda lägenheter används som fritids- eller deltidsboenden. 

Härligt så klart för alla som har råd att köpa en ny lägenhet i Visby som fritidsboende men det sätter många käppar i hjulen för alla som inte har råd att konkurrera på denna marknad men som gärna skulle ha bott där året runt.

Och i och med att dessa lägenheter går att sälja till höga priser kommer det fortsätta byggas bostäder i samma prisklass. Till ekvationen ska läggas att alla deltidsboende bidrar till Gotlands totala välstånd även om de inte är skrivna här.

Den som har en enkel lösning får gärna räcka upp handen. Men även om det är komplexa frågor måste det ju gå att ändra på. 

Även om det tar tid. Börjar man inte blir det aldrig klart.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.