Har inte länsstyrelsen konflikter så det räcker?

Har länsstyrelsens interna problem några externa konsekvenser? Eller externa upphov?

Alla taggarna är tydligen inte riktade utåt.

Alla taggarna är tydligen inte riktade utåt.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2023-10-31 17:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Länsstyrelsen är en myndighet, statens förlängda arm på den regionala nivån, som fattar beslut på en lång rad områden som rör exempelvis miljö, natur, djurskydd, bostadsbyggande, strandskydd och mycket, mycket mer. När länsstyrelsen ska väga olika intressen mot varandra, så fattas beslut som i hög grad påverkar lokalsamhället. Detta leder inte sällan – snarare ofta – till kritik och till att länsstyrelsens balanssinne ifrågasätts. Så konflikter och kritik är verkligen inget nytt för länsstyrelsen och dess personal.

.

Nytt är det däremot när P4 Gotland uppmärksammar en medarbetarenkät där kring tio procent av länsstyrelsens medarbetare känner sig mobbade på jobbet. Och denna upplevda mobbning kommer alltså inte från det omgivande samhället – från dem som påverkas av länsstyrelsens myndighetsutövning – utan sker internt inom den egna organisationen.

Det är en angelägen och brådskande uppgift för länsstyrelsen och landshövding Anders Flanking att ta itu med problemet.

Men för en utomstående och på basen av knapphändig information är det svårt att bedöma vad orsakerna till den uppkomna situationen skulle kunna vara. Vi vet egentligen mycket lite om den verkliga förekomsten och arten av länsstyrelsens interna problem. Än vanskligare är det att föreställa sig en lösning på problem som man bara anar konturerna av. Och ska jag vara ärlig är jag mest intresserad av om dessa interna problem har någon effekt på myndighetsutövningen eller på annat sätt påverkar länsstyrelsens relationer med det omgivande gotländska samhället. Eller om länsstyrelsens relationer med omvärlden på något sätt bidrar till de interna problemen.

Under tiden har länsstyrelsen anmält ett misstänkt miljöbrott i stadsmiljö i Visby. En bostadsrättsförening ville ta ner 15 träd (av 28) i en björkallé av säkerhetsskäl. Länsstyrelsen menade att alléer är en "viktiga restbiotoper i ett övrigt rationaliserat landskap". Bara en björk fick avverkas. Men det blev två. Vid det första försöket kapades fel björk.

Jag har väl i grunden inget emot att länsstyrelsen försöker upprätthålla respekt för och efterlevnad av fattade myndighetsbeslut. Och jag gillar träd och grönska i tätortsmiljö. Det var illa när Trafikverket sågade hej vilt Hemse i maj i fjol. En gärning som länsstyrelsen för övrigt först polisanmälde, men sedan togs anmälan tillbaka.

Men fällningen av en extra björk i Visby var ju av allt att döma ett begränsat misstag snarare än en illasinnad och omfattande skövling. Vad konsekvenserna blir – och för vem – blir intressant. Ibland ställs högre krav på medborgarna än på myndigheterna.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.