Har Kristdemokraterna råd med snarstuckenhet?

Ett av Gotlands minsta partiet slits av konstig konflikt som ter sig egendomligt hanterad.

Stick!

Stick!

Foto: Johan Nilsson / TT

Ledare2024-05-07 09:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mindre än tre procent av väljarna röstade på Kristdemokraterna i Gotlands kommunval 2022. Bara Liberalerna hade färre väljare, av de partier som trots allt tog sig in i regionfullmäktige.

Men bara för att ett parti är litet behöver det som bekant inte vara gemytligt alls. Man behöver inte ens vara under pressen av att regera och utöva makt för att osämjan ska infinna sig. Det går finfint även i opposition.

Helagotland berättar om konflikten. Johan Asplund sitter i regionstyrelsen på Kristdemokraternas mandat. Men partiets styrelse på Gotland – och dess ordförande Sara Lidqvist – vill både ha bort honom från posten och utesluten ur partiet. Detta ska bero på "bristande förtroende". Det är ungefär allt vi får reda på. Från det hållet. Johan Asplund är mer öppen med vad han anser att konflikten består i. Det är naturligtvis hans version, men det är också den enda vi har.

Jag finner agerandet från Kristdemokraternas styrelse märkligt. Det enda man anför är "bristande förtroende". Även om det är ospecificerat vad det beror på så är det ändå ett rimligt och giltigt skäl för att vilja att en företrädare ska lämna en post.

Men är det grund för uteslutning ur ett parti? Det brukar det inte vara. Uteslutningar brukar handla att om medlemmen typ har oacceptabla åsikter, har uttalat sig på ett förgripligt sätt eller har gjort något svårförlåtligt. Ett annat och färskt exempel från just Kristdemokraterna, fast på nationell nivå, är om någon företrädare har sonderande kontakter med ett annat parti för ett eventuellt byte.

Men hur mycket förtroende behöver man ha för att någon ska få vara medlem i ett parti? Är detta överhuvudtaget något som partiet på riksnivå kommer att köpa? Det verkar som den gotländska partistyrelsen har tagit konflikten till sin yttersta spets utan att reflektera över om det tillhygge man fått tag i verkligen är applicerbart på situationen.

Medan Kristdemokraterna på Gotland är i partiellt upplösningstillstånd så sammanträder samtidigt Regionens budgetberedning. Där pågår sådana svåra överläggningar som exempelvis hur man ska komma till rätta med galopperande underskott. Och hur man samtidigt ska kunna låna ut X antal hundra miljoner kronor till en arena med is.

Där hade jag gärna varit en fluga på väggen för att få höra hur argumenten faller. Det hade varit en thriller. Tyvärr är jag orolig över hur den slutar.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.