HVB-hemmen stängdes men i Stånga steg man mot ljuset

Några av höstens händelser kan summeras med såväl ljus som mörker. Ljust för Stånga men mörkt för de privata HVB-hemmen på ön.

HVB-hemmet i Vänge som IVO bommade igen. Med rätta.

HVB-hemmet i Vänge som IVO bommade igen. Med rätta.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Ledare2025-01-04 08:19
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

HVB hemmen som stängdes ner.

Under en rätt lång tid har IVO, inspektionen för vård och omsorg, fått kritik för hur deras kontroller av HVB-hem runt om i landet fungerar. Efter att polisen avslöjade att det till och med fanns kriminella gäng som var inblandade i HVB-hem, och använde dem för rekrytering, blev det fart på IVO. 

Här på Gotland var det HVB-verksamheten i Vänge som stängdes först och utifrån det som blivit känt var det ett riktigt beslut. Det var förutom en pågående kriminalitet på hemmet en lednings- och ägarstruktur som inte tog sitt ansvar. Så här hade IVO skäl för sitt agerande.

Nästa hem som stängdes ner var Stapple i Lärbro. Utifrån gällande regelverk fanns det fel begångna, men de regelverken är kraftigt ifrågasatta och Stapple låg nog bara före i utvecklingen. Vilket inte är bra men utifrån de kritik som fanns borde det inte vara så allvarligt att hemmet skulle tvingas stänga. 

En försvårande omständighet fanns då Stapple nyligen bytt ägare, och den nya ägaren var den samma som ägde hemmet i Vänge. Där verksamheten inte fungerat, milt sagt.

Med ett IVO satt under högt tryck, flertalet tidigare påpekanden och en ny äger som inte skött tidigare verksamhet fanns det nog bara en väg för myndigheten att gå, och det var att stänga hemmet.

Men sen är vi många som undrar hur det egentligen gick till när IVO även stängde ner den väl fungerande verksamheten på Tors Gård. Ingen verkar förstå varför det beslutet togs. Inte ledningen, inte grannarna, inte heller ungdomar som behandlats där tidigare eller deras anhöriga förstod vad som låg bakom beslutet. 

I efterhand har det kommit fram att en anställd på polismyndigheten agerat på ett märkligt sätt med information som anställda på Tors Gård själva delat med sig av angående en före detta anställd. 

Här luktar det justitiemord lång väg och att en myndighet utifrån så dåligt underlag har rätt att bomma igen en verksamhet som av många inte bara ses som fungerande utan även som en förebild för andra HVB-hem är något som lagstiftarna behöver se över.

Ur mörkret steg Stånga plötsligt mot ljuset. 

Under hösten beslutades det att den kvarvarande befintliga vägbelysningen i Stånga skulle monteras ner. De var helt enkelt uttjänta och några till och med en fara för allmänheten. 

Som vanligt när det rör sig om vägbelysning på vägar där Trafikverket har ansvar fanns det inga möjligheter att byta ut de uttjänta mot nya. Varken ekonomi eller upphandling kunde lysa upp mörkret under en överskådlig framtid. Och då vet vi hur långt fram Trafikverket ligger i sin överskådliga planering. Det rör sig om flera år framåt där de små medel myndigheten har att spendera på Gotland är uppbokade.

Inte heller regionen var intresserad av att använda sina pengar när frågan inte var deras ansvar. Och i dessa tider av ekonomiskt mörker fanns det inte heller ekonomiskt utrymme för regionen att ta på sig kostnader som någon annan ska ta.

Men något hände. Plötsligt varde det ljus. 

Någon på myndigheten hade fått en uppenbarelse och plötsligt fanns det både pengar och någon som kunde göra jobbet redan under de första månaderna av 2025. 

Något som självklart gladde Stångaborna vilka förnöjt kan ha nynnat eller till och med brustit ut i allsång med textraden "Från mörkret stiga vi mot ljuset". 

För var det något Stångaborna visat oss andra så var det att "Upp till kamp" är något som lönade sig.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.