Vad gör regeringen för att kompensera oss gotlänningar?

Förutom alla andra ökande kostnader har Destination Gotland meddelat att de ämnar höja sina priser med ytterligare 30 procent.

Hur många kommer ha råd att åka till, eller från, Gotland de närmaste åren om regeringen inte hittar någon lösning på de kraftigt stigande färjepriserna?

Hur många kommer ha råd att åka till, eller från, Gotland de närmaste åren om regeringen inte hittar någon lösning på de kraftigt stigande färjepriserna?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2023-01-07 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politikerna på Gotland är rörande överens om att staten måste ta sitt ansvar för de kraftigt ökade priserna på Gotlandsfärjorna. 

I en insändare i Dagens samhälle kräver regionstyrelsens ledamöter att staten: 

  • Skyndsamt kompenserar Gotland för de akuta prisökningarna. Hela 50 procent på ett år.
  • Skapar långsiktiga, stabila och tillgängliga förutsättningar i nästa trafikavtal.
  • Samt ser till att det blir en Gotlandstrafik med fossilfria lösningar som bidrar till att klimatmålen uppnås, MEN utan att tvinga Gotland att ensam bära kostnaderna.

De avslutar insändaren: ”Gotland måste få fortsätta att vara en del av Sverige, med villkor för transporter som är likvärdiga villkoren i andra landsdelar.”

Det är inte första gången de senaste månaderna som företrädare för Gotland tar upp frågan. Men tidigare kontakter med regering och statsråd har hittills skett utan att någon form av besked kommit ut i offentligt ljus. Vilket inte känns bra.

Nu ska det väl påtalas att frågan inte är enkel att lösa, men om viljan finns så kan man ändå från regeringens sida göra vad man kan, och informera om detsamma. Det finns nämligen saker att se på.

Det regeringen borde göra först är att se över vad avtalet med Destination Gotland medger för förändringar. Men här gäller det att vända på varje sten, även om den nya regeringen inte gillar den liknelsen.

Nyligen meddelade regeringen att de höjer transportstödet till Norrland med 77 miljoner kronor. Något som skapat upprörda känslor på Gotland. Men samtidigt har regeringen höjt anslagen till Destination Gotland med 200 miljoner kronor. Jag misstänker att båda höjningarna ligger i linje med utformningen som respektive avtal/stöd. Och ökningen med 200 miljoner kom innan Destination Gotland meddelade sin 30-procentiga höjning. Troligen hade  prishöjningen blivit än högre utan de 200-miljonerna.

Transportstödet till Norrland är anpassat för Norrland, men regeringen skulle kunna se på ett transportstöd även för Gotland då det finns omständigheter som liknar de som Norrland har. Det stödet måste i så fall anpassas till gotländska förhållanden, då ön har andra förutsättningar som ska tas hänsyn till. Regeringen skulle också kunna se på ett skatteavdrag för biljettpriserna. Alla möjliga lösningar som kan tänkas måste upp på bordet för precis som regionstyrelsens politiker skriver i Dagens samhälle så är det bråttom.

Men inte en enda liten vink från regeringen. I stället tvingas gotländska politiker, näringsidkare med flera fortsätta driva opinion för något som borde vara självklart. Att Gotland ska vara en del av Sverige.

Förutom den nu aktuella prisökningen på Gotlandstrafiken behöver företrädare från Gotland ständigt jobba för en förbättrad el-överföring och den underfinansierade akutsjukvården. 

Men de frågorna får vänta för nu är läget akut och det är frågan ”vad gör regeringen för att kompensera oss gotlänningar” som måste få ett svar.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.