Har vi beredskap för ännu värre trafikstörning?

Och borde inte det vara en fråga för den påbörjade upphandlingen av framtidens färjetrafik?

”Olyckor men även sabotage eller något ännu värre skulle kunna ta en eller flera av Destination Gotlands färjor ur trafik mer långvarigt, eller till och med permanent”, skriver Mats Linder i sin ledare.

”Olyckor men även sabotage eller något ännu värre skulle kunna ta en eller flera av Destination Gotlands färjor ur trafik mer långvarigt, eller till och med permanent”, skriver Mats Linder i sin ledare.

Foto: Olof Segerberg

Ledare2023-08-14 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har skrivit många gånger om att Gotland saknar en reservhamn, om färjorna inte skulle kunna lägga till i Visby. Detta är ett problem som den borgerliga regeringen äntligen tagit initiativ för att adressera.

Men avsaknaden av reservhamn är kanske inte den allvarligaste beredskapsbristen, när allt kommer omkring. Man måste ju fråga sig om inte själva färjorna är en ännu större sårbarhet när det gäller Gotlands beredskap, när man ser konsekvenserna av att Destination Gotland tillfälligt tvingats ta M/S Drotten ur trafik.

Olyckor men även sabotage eller något ännu värre skulle kunna ta en eller flera av Destination Gotlands färjor ur trafik mer långvarigt, eller till och med permanent. Vad finns det för kapacitet att rekvirera med hyggligt kort varsel om detta skulle inträffa? Uppenbarligen ingen som kan ersätta M/S Drotten under en mer än veckolång oplanerad paus för reparationer.

Det är kanske för mycket begärt att hitta alternativ till M/S Drotten med så kort varsel. Färjor som tagits ur trafiken och sålts hade förstås varit bra att ha till hands nu. Men om detta är en reserv som är alltför kostsam att hålla i egen regi, vad är det då som är planen?

Representanter för Trafikverket avslöjade under Almedalsveckan att beredskap är ett ingångsvärde i den påbörjade upphandlingen av färjetrafik från år 2027. Det framstod då som att det främst gällde eventuella beredskapskonsekvenser av anbudsgivarnas nationella och eventuellt politiska hemvister.

Är detta att ägna tillräckligt stor uppmärksamhet åt beredskapsfrågor i upphandlingen? Jag vet ju inte hur upphandlingsunderlaget är beskaffat. Det är ju fortfarande inte offentligt. Men borde inte upphandlingen inkludera planer för hur man ska lösa trafiken om delar av den befinliga färjekapaciteten slås ut. Jag anar att detta är en aspekt som upphandlingsunderlaget inte berör. Men jag kan förstås ha fel. Jag hoppas jag har fel.

Med den försämrade säkerhetspolitiska i Europa har vi all anledning att vara bättre förberedda på att sådant som vi inte vill ska hända ändå inträffar. Det gäller både militär och civil beredskap och Gotlands geografiska läge är utsatt i båda avseendena. Gotland måste så långt som det är möjligt garanteras fungerande förbindelser med omvärlden. Det räcker inte att hålla tummarna och hoppas på försynen.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.