Hatet går att hantera medan föraktet får breda ut sig

Jag hänger ganska mycket på sociala medier. Lite för mycket ärligt talat.

Det finns hatare på nätet men föraktet är större.

Det finns hatare på nätet men föraktet är större.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ledare2020-05-22 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Därför undrar jag ofta var det där omtalade hatet finns i olika konkreta exempel som brukar tas upp i nyhetsflödet.

Just nu talas det till exempel om att det förekommer ett exempellöst hat mot fastlänningar som ens andas tanken att resa till sitt sommarhus på Gotland. Jag ser mycket dumheter och oceaner av förakt, men hat? Nja.

Hat är ett ord som det gått inflation i. Ord och begrepp som missbrukas tappar till slut sitt värde.

Jag tycker vi borde prata mindre om näthatet och mer om nätföraktet.

Hat ska kallas vid sitt rätta namn. Jag menar inte att man ska förringa hatarna. Absolut inte. Men dumma, okunniga och elaka kommentarer är (oftast) inte hat. 

Ett annat missbrukat ord är att någon "rasar". Tyvärr har medierna här gjort det största bidraget till denna inflation. Ett par kritiska inlägg i sociala medier kan leda till stort uppslagna artiklar som påstår att det förekommer "en hatstorm" och att "folk rasar".

Ett i mina ögon långt större problem än detta är att så många uppenbart aldrig läser en enda artikel som de kommenterar, eller någon annan nyhetsförmedling för den delen. Man sätter en ära i att vara oinformerad och okunnig.

"Livets hårda skola" ses som en långt bättre erfarenhet än formell utbildning, oavsett vad det är man yttrar sig om.

Att hävda att formell utbildning gör en person mer kompetent anses elitistiskt och pk. 

Det här är självklart inte representativt för befolkningen i sin helhet, men det är representativt för en majoritet av alla debatter på Facebook. Och det är ett problem eftersom det påverkar oss alla, det påverkar vår syn på yttrandefrihet och demokrati.

Ska verkligen alla få komma till tals med vilka åsikter som helst? Ska alla verkligen få rösta i allmänna val när de inte ens kan räkna upp partierna i Sveriges riksdag? 

Många medier har lagt ner sina diskussionsforum för att det inte gick att hålla ordning på dem. Det tar alldeles för mycket tid och resurser att administrera. Många trodde att det mesta skulle lösa sig om man kopplade kommentarsfunktionen till ens Facebook-konto så att man inte kan kommentera anonymt.

Nu vet vi att folk inte drar sig för att säga exakt vad om helst även under eget namn. Det blir som ett rollspel, vem som helst kan delta i debatten och ju mer man hårdrar sina kommentarer desto större respons får man.

Kanske man till och med kan skapa en nyhetsartikel om hur folk rasar i nån fråga.

De här debatt-terroristerna, som har all tid i världen att lägga på att kommentera, förstör så klart för alla andra. Att sitta och avgöra om inlägg efter inlägg är för grova eller om de kan passera, är ett jobb som inget medieföretag vill lägga pengar på när man knappt har resurser nog att producera inläggen som ska kommenteras.

Kommentatörerna hatar oftast inte, de föraktar. De vanligaste ämnena är enligt min icke vetenskapliga men upplevda övertygelse: all sorts politik, feminism, invandring och att skriva om män som gemensam nämnare för brott.

Ibland övergår det till hat och då är det lätt att rensa bort och blockera. Värre är det med föraktet som sakta men säkert äter upp den som försöker delta och balansera i debatterna.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.