Är lagarna verkligen så dåliga att det inte går att stänga en skola ens när den helt uppenbart inte finns för elevernas bästa?
År 2019 stängdes Vetenskapsskolan. Nu i september stängdes Römosseskolan. De två skolorna är lätta att blanda ihop. Båda låg i Göteborg och båda har figurerat otaliga gånger i media. En viktig skillnad var att Vetenskapsskolan tillhörde grupperingarna kring den så kallade Gävleimamen och hade kopplingar till salafism. Den andra skolan – Römosseskolan – var kopplad till Somalia och till Muslimska brödraskapet.
I förhållandet till svenska myndigheterna kunde de två islamistiska miljöerna dock samarbeta. Det framkommer i åtalspunkterna mot den tidigare rektorn för Römosseskolan, Abdirizak Waberi. Han åtalas bland annat för att ha fört över pengar till Vetenskapsskolan. Därutöver åtalas Waberi för att ha spenderat svenska skattepengar till skolbarnen på egna utlandsresor och på att stötta ett islamistiskt politiskt parti i Somalia (Expressen 2/11).
Talande för hur blåögt det svenska samhället länge var i förhållande till islamismen är att Abdirizak Waberi var riskdagsledamot för Moderaterna under mandatperioden 2010-2014 och anförtroddes att verka i försvarsutskottet.
Waberi var omstridd och kritiserad redan före tiden som politiker, bland annat för sin syn på tjejer och killar. Under de 23 år som Römosseskolan fanns har det bland annat framkommit att flickor behandlats kränkande av pojkar och att lärarna sett genom fingrarna med det. Betyg har satts godtycklig och har inte haft stöd i verkliga kunskapsresultat. Skolan har haft dubbelt så stor andel elever godkända i alla ämnen som de kringliggande kommunala skolorna. Även om det rört sig om samma elevunderlag. Skolan har också gett pojkar i snitt högre betyg än flickor, vilket är minst sagt ovanligt. Skolan har också brutit mot regelverken för konfessionella skolor genom att ha obligatorisk bön under skoltid.
Men trots att Skolinspektionen gång efter annan har funnit problem att anmärka på har skolans tillstånds inte dragits in förrän nu hösten 2021. Det svenska samhället verkar hela tiden ha sett problemen på skolan som detaljer som kunnat åtgärdas var för sig. Ingen har ställt frågan om huruvida skolan vid en allmän bedömning kunnat anses lämplig att ansvara för barns undervisning. Det är ett haveri för det handlar om flera årskullar av barn som inte fått sin rätt till en god skolgång tillgodosedd.
Hur kunde en skola som Römosseskolan få fortsätta trots alla tecken på att undervisningen inte höll god kvalité, att flickor särbehandlades negativt och att barnen snarare segregerades från än integrerades i samhället? Detta borde utredas för att det inte ska kunna hända igen.