I dagarna börjar regeringens kraftigt fördröjda elstöd betalas ut. Stödet, som lovades bli ett maxtak som skulle rädda julen för de ekonomiskt hårt ansatta svenska hushållen, blev något helt annat och vid en helt annan tid. Något de flesta borde förstått och media borde ha undersökt redan under valrörelsen. Men nu står vi där vi är med den regering vi valt och får sona våra synder.
Men elkonsumenterna hade kunnat få ännu mer i elstöd om regeringen följt EU beslut att införa ett inkomsttak för elbolagen.
Elmarknadens utformning gör att elbolag över hela Europa gör extrema övervinster på elkunderna bekostnad. Som elkund får du betala högsta priset under den period oavsett hur mycket den el du förbrukar kostat att producera. Elbolag med låga produktionskostnader gör extrema vinster på systemet, medan du som elkund är den stora förloraren.
EU såg problemet och ländernas energiministrar samlades till ett krismöte för att kortsiktigt lösa frågan. Beslutet blev att EU införde ett intäktstak där elbolagen inte fick tjäna mer än 180 euro per megawattimme och minst 90 procent av förtjänsten över taket skulle tas in av respektive stat, för att sedan återföras till elkunderna. Intäktstaket gäller enligt förordningen från 1 december till och med 30 juni. Enligt Dagens Nyheter har samtliga EU-länder infört någon form av skatt för övervinsterna, utom ett. Sverige.
Medan alla andra statsledningar tagit tag i problemen och sett till att de har system för att återföra övervinsterna till elkunderna sitter Kristersson ännu på händerna och låter elbolagen bada i pengar.
Ett svenskt intäktstak kan möjligen vara på plats och börja gälla från 1 mars. Regeringen skyller på svårigheten att implementera nya EU-beslut, och problemet för svenska skatter att gälla retroaktivt. Detta innebär att de svenska elbolagens extrema övervinster under vintern förblir i deras fickor, medan alla andra elbolag inom EU får betala delar av överpriserna till respektive stat.
Svenska experter på EU-rätt är däremot oförstående till regeringens påstående att skatten skulle vara retroaktiv då beslutet i EU är en förordning som då gäller för samtliga länder från det datum EU beslutat det vill säga 8 oktober. Något alla andra länder både förstått och förhållit sig till.
Regeringens senfärdighet och oförmåga att göra verkstad av EU-förordningen har enligt DN gjort att svenska elkunder går miste om miljarder i återbetalda elkostnader. I DN gör Energimarknadsinspektionens analytiker Fredrik Beskow en grov uppskattning för bara januari och februari som visar på 6,1 miljarder kronor.
En beräkning som DN fått tillgång till visar 3 till 10 miljarder under perioden december till februari.
Experterna som uttalat sig i DN ser också en risk att staten tvingas betala både böter till EU för att inte följa förordning och skadestånd till elkunder som går till domstol.
Nu finns det risk att vi får se våra skattepengar blir till böter och skadestånd, då regeringen, som enda statsledning inom EU, inte följer EU:s förordning att ta av elbolagens extrema övervinster och återföra belopp på fler miljarder till elkonsumenterna.