Hela kollektivtrafiken i ett enda långt paket

Utfallet nu blev bättre än i den förra upphandlingen. Men rutten var ändå inte rätt.

Bussupphandlingar bör inte vara så stora.

Bussupphandlingar bör inte vara så stora.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ledare2021-11-26 19:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är betydligt gladare nu än efter den förra bussupphandlingen. Flera gotländska bussföretag lyckades övervintra tiden efter den förra upphandlingen, den där villkoren gjorde att de tyckte att de inte ens kunde komma in med något bud, och nu har de vunnit upphandlingen i samarbete med Buss i Väst AB och ska bedriva trafiken under tio års tid. Den korta tid som förra upphandlingen gällde var en försvårande omständighet. Upphandlingen har dessutom resulterat i ett pris som blev betydligt lägre än vad Region Gotland förväntade sig, vilket naturligtvis är bra för skattebetalarna.

Det är dock flera aspekter på den nu genomförda upphandlingen som jag fortfarande finner problematiska.

Det är exempelvis förbryllande för mig varför hela trafiken ska upphandlas i ett enda stort block. Det hindrar små företag att deltaga och skapar en bussmarknad med få stora företag istället för många små konkurrerande som, om de förlorar en upphandling, kan få chansen i en annan.

Det är ingen slump att det är stora Buss i Väst som står för själva anbudet, medan de gotländska företagen sedan får sköta själva trafiken.

Den tid för vilken upphandlingen gjorts – tio år – ger en god planeringshorisont och förutsättningar för långsiktiga investeringar i bussar. Men den långa tid för vilken trafiken upphandlas kan också vara förödande när all trafik upphandlas i ett block.

Bergkvarabuss, som förlorade upphandlingen, är en stor nationell aktör som givetvis inte står och faller med en upphandling på Gotland. Företaget kommer med all sannolikhet att finnas kvar för att lämna anbud i nästa upphandling om sisådär tio år. Men vad hade hänt om Buss i Väst och Gotlandsbuss hade förlorat den här upphandlingen? När Gotlandsbuss tvingades avstå den förra upphandlingen så var det givetvis ett stort problem för de företag som ingår i Gotlandsbuss. Många av dem lyckades trots allt fortsätta vara verksamma och beredda att vara en del av den upphandling som nu genomförts. Men tio år hade varit en väldigt lång tid att övervintra utan någon andel alls av den regionala kollektivtrafiken.

Region Gotland lägger alla ägg i samma korg. Regionen borde istället ha delat upp både sina gracer och sina risker i mindre portioner. Flera olika upphandlingar, och med olika giltighetstid, hade varit bättre för pluralismen. Och på lång sikt även för konkurrensen. Nu har Regionen fokuserat på sina egna villkor och vad som för tillfället känns enklast. Men upphandlingar måste utformas för att skapa en god marknad och rimliga villkor även för företag som inte är gigantiska.