Hela landets väg till Stockholm

Restiden är oerhört avgörande för dem som har sin utkomst i Stockholm men bor någon annanstans.

Ledare2020-09-16 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gästtyckare

Jag är en av alla de som planlagt Bromma för bostäder. Det var 1986 och jag var student vid Kungl Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm. Många studenter har både före och efter mig fått denna ”fiktiva” uppgift i någon av alla de planeringskurser som ges vid KTH. Det är rätt naturligt. En stor yta som bara ligger där och ”skräpar” och Brommas framtid har debatterats under årtionden. Planläggningen av Bromma flygplats var ett bra exempel på hur markens användning kan ändras, så kallad fastighetsutveckling – men som sagt hittills alltid en fiktiv uppgift. 

Det är inte utan att jag funderar på hur resonemangen går i dag. Swedavia har visat att Bromma med minskad trafik i sig inte är lönsam. Stockholm har ett stort behov av bostäder. I liknande fall är detta något som kunnat tillgodoses på flygfälten i Tullinge och Barkarby årtionden efter att flygflottiljerna F18 och F8 lagts ner. 

Städer växer och behöver sitt omland, men i dag är omlandet så mycket större och med flyget kan vi som bor på lite mer än tunnelbaneavstånd göra tidseffektiva resor till och från Stockholm. Det gynnar också Stockholm som annars fått än kraftfullare växtvärk av att behöva hysa även oss med arbete och utkomst i huvudstaden men bostad ute i landet. 

Vi har valt en annan bostadsort, för att slippa Stockholm för att vi gjort andra livsval, men är ändå beroende av staden för arbete. Förmodligen har vi också möjlighet att arbeta hemifrån större delen av tiden men, inte alla dagar. Då blir restiden avgörande. Att pendla med båt är görligt men inte över dagen. Att pendla med båt äter tid. Att pendla med båt sliter, det tar sina duktiga timmar och att komma hem kl 2330 en fredag, liksom direkt från jobbet – är inte kul i längden.  

Visst kan Arlanda vara ett alternativ, men när det tar 45 minuter att flyga från Visby till Arlanda och planet sedan taxar runt på flygplatsen efter att ha landat så långt bort det går från terminalen och man eventuellt är tvungen att åka buss från planet till terminalen, då ryker 45 minuter till detta oavsett om man tar Arlanda Express på 19 minuter till Centralen. 

Att säga att Stockholm behöver bostäder stämmer men vad får det kosta i tid, i pengar? 

Vi vet att tekniken utvecklas och vi vet att flygplan drivna av el eller biogas inte är långt borta. Vi vet också att ljudnivåerna (bullret) från flygplanen är något som arbetas med. För det var en gång det stora problemet för Bromma och de som bodde kring flygplatsen. Men att bygga bort en möjlighet som gynnar hela Sveriges tillgång till Stockholm (och omvänt) det är ogenomtänkt. 

Nu tar det politiska arbetet vid. Regionalpolitiska överväganden och röster som höjs för att behålla Bromma som en mycket bra och tillgänglig flygplats för oss som bor utanför SL-kortets räckvidd. En av de rösterna är min. 

Rädda Bromma Flygplats.