Intervju
Helena Lundgren är gruppledare för Centerpartiet i den västerbottniska orten Vindeln. Nyligen gick hon ut på Expressen Debatt och krävde att hennes parti skulle överge Annie Lööf-linjen (Expressen 14/11).
Vad är problemet med arvet efter Annie Lööf?
– Vi gick ifrån det som var grundvalar i Centerpartiet. Nu har vi övergett landsbygden och vi har övergett småföretagarfrågorna. Jag skulle vilja att vi hittade tillbaka till de frågeställningarna som vi en gång ägde. Då kan vi bli det centerparti jag kände och som jag en gång blev medlem i.
– Det är klart att man måste förnyas och ta hänsyn till hur samhället förändras. Men samtidigt tycker jag att man måste bottna i sina rötter och därifrån man kommer. Och det tappade vi bort under Annie Lööfs ledning.
I din artikel i Expressen poängterar du att din kritik inte är emot den nye partiledaren Muharrem Demirok. Varför ska man inte kritisera partiledaren?
– Han har ärvt en situation. Hela processen där man vaskade fram Demirok var svajig. Det var inte så många som kände till honom. Det rätt begränsade och likriktade persongalleriet som erbjöds medlemmarna var sannolikt en återspegling av den dåvarande partiledningens önskan att upprätthålla Lööfs vägval för partiet. Det var eftermälet för henne som var viktigt. Demirok kommer inte att kunna vända det här partiet. Det måste ju rörelsen eller i bästa fall han själv inse.
Om du är så kritisk mot Centerpartiets nya linje – varför stannar du kvar?
– Om jag lämnar då skulle jag ju acceptera att partiet kapats. Jag är född i en centerpartistisk familj. Jag är uppvuxen på en liten bondgård. Min pappa var centerpolitiker och det hade farmor och farfar också varit. Jag har inte alltid varit engagerad men jag har varit medlem länge.
– Jag har en borgerlig grundsyn på samhället. Det är där jag hör hemma ideologiskt. Men jag är också en traditionell centerpartist. Jag har väldigt svårt för det där marknadsliberala som Annie Lööf stod för och där det inte ska finnas några regler. Jag är för en stark rättsstat, ett välfärdssamhälle med robusta lokalsamhällen och för en reglerad invandring.
– Det tror jag inte att jag är ensam om att vara. En landsbygdsbo som inte känner igen mig i de ultraliberala idéer som tog plats i partiet under Annie Lööf.
Tror du att det finns någon framtid för Centerpartiet?
– Ja, och jag tror faktiskt att den skulle kunna vara bättre än på mycket länge! Det finns ett behov av ett frihetligt, decentralistiskt parti som verkar utifrån ett landsbygdsideal. Det kan även locka människor i storstad för många storstadsbor har ju sin bakgrund på landsbygden och många tycker att frågor som självförsörjning, skogen, starka lokalsamhällen och småföretagande är viktigt.
– Jag önskar att det här partiet nyktrade till och att vi insåg att vi har en relevant och bra historia i de här frågorna.
– Det som är gjort är gjort. Vi har tappat landsbygdsfolket till stora delar. Men det är ju ingenting som säger att vi inte kan återta den positionen och mer därtill om vi vill det.
– Vi kanske inte kan bli ett 20-procentsparti, för så många människor finns det nog inte som vill rösta på oss. Men vi kan bli större än i dag och vi kan få ett verkligt inflytande.
Du har även sagt att Centern förändrats som parti vad gäller kultur och organisation.
– Jag upplever att Annie Lööf kidnappade hela rörelsen. Hon gick in och tog för sig tillsammans med sina vänner på ett väldigt strategiskt smart sätt. Det hon gjorde var att stärka kopplingen mellan distriktsordförandena och sig själv. Tidigare var distrikten mer fria. Nu används distrikten som en kanal för att trycka ned information och vägval från partitoppen ut i landet. Partidistrikten ägs mer eller mindre av partiledningen och det är ett interndemokratiskt problem, men en tillgång för den som vill toppstyra partiet.
– Annie Lööf var skicklig i att vända den här folkrörelsen upp och ned och få till en topp-down ordning. Det är enklare att styra men det är farligt för partiet. Får man in en partiledare som är väldigt egocentrisk då blir det lätt auktoritärt.
– Man ska komma ihåg att historiskt har Centerpartiet varit drivet av starka lokalföreningar. Vi har varit en gräsrotsrörelse i bästa bemärkelse. Även om vi varit 6-7 procent på riksplan har vi kunnat vara 20, 30 eller 40 procent lokalt. Det är en stor förändring att vi tappat många av våra lokala fästen, men det är inget vi pratar om i partiet.