På Gotland används det narkotikaklassade ketamin för att behandla svår depression. Vällovligt, i syfte att rädda liv, men kruxet är att metoden inte är godkänd av Läkemedelsverket.
Erling Åby Hedenius, överläkare på psykiatriavdelningen, säger till P4 Gotland att psykiatrin vill uttömma alla behandlingsalternativ, med tanke på att det rör sig om jättesvår sjukdom med hög dödlighet. Han hänvisar också till de mycket positiva studier som visat att narkosmedlet ketamin även kan vara effektivt mot depression i låga doser.
Men även om det finns orsak att vara entusiastisk inför ketaminets effekt på deprimerade människor, så skulle det kännas bättre om de metoder som används i vården på Gotland vore godkända av den expertmyndighet som har uppdraget att främja den svenska folkhälsan. Utan Läkemedelsverkets godkännande riskerar ketamin-användningen på Gotland att framstå som ett experiment med gotlänningar som försökskaniner.
– Ketamin-dropp vid svår depression, nej, det är inte godkänt säger Åsa Lindh, utredare på Läkemedelsverket, till P4 Gotlands reporter Emma Rosdahl. Det är godkänt som narkosmedel, säger Lindh.
En nässpray som innehåller ketamin godkändes under 2019 i USA och därefter också inom EU för behandling av deprimerade patienter som inte svarat önskvärt på annan behandling. Det finns alltså ett alternativ till de ketamin-dropp som patienter inom psykiatrin på ön fått. Men nässprayen används inte på Gotland. Sprayen är väldigt mycket dyrare, enligt överläkaren på psykiatriavdelningen. Den högre kostnaden sägs dock inte vara orsak till att dropp valts framför nässpray. Droppen började de tydligen med innan nässprayen kom.
Jag är benägen att hålla med Läkemedelsverkets utredare; Om det finns godkända läkemedel borde dessa användas i första hand.
Hittills har bara ett fåtal personer på Gotland fått behandling med ketamin, istället för elchocker, inom psykiatrin. Jag är glad om det gjort nytta och hjälpt mot hopplösheten. Men det rör sig om ett narkotikaklassat medel som det går att känna både optimism och oro för. Trots forskning är balansen mellan nytta och risk fortfarande oklar. Effekten kommer snabbt, men när den släppt behövs en ny dos. Långtidseffekterna av behandlingen och dess biverkningar är inte färdigutforskade.
Nyheten, att en icke godkänd behandlingsmetod med ketamin används på Gotland, sammanföll med publiceringen av en Dagens Eko-podd om hur ”Vänner-stjärnan” Matthew Perrys död fick många att prata om den drog han missbrukat. Perry hade rikligt med ketamin i sig när han drunknade i sin jacuzzi.
Depression är en av världens vanligaste sjukdomar och den är verkligen livsfarlig för den som helt tappar hopp och gnista. Men även om det rör sig om en potentiellt dödlig sjukdom så skulle det kännas bättre om Läkemedelsverkets välsignelse, i form av ett godkännande, vilade över behandlingarna på Gotland.