Om någon skulle lyckas hissa en varningsflagg i den snålblåst som viner över den gotländska samhällsutvecklingen just nu, så skulle den smattra hårt i motvinden.
Det börjar bli lite mycket som inte går Gotlands väg.
Tandläkare hittar i alla fall inte vägen hit till alla vakanta tjänster. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har nödgats gå ut med nya bistra besked till patienter i tandvården på ön.
Folktandvården pausar verksamheten i både Roma och Slite på grund av personalbrist. Det sker på obestämd tid och beslutet bottnar i att det saknas tandläkare i Slite och i Roma och bara hälften av de tolv tandläkare som jobbade i Folktandvården i Visby för ett år sedan är kvar på ön. Därtill saknas det all övrig tandvårdspersonal i hela Folktandvården på Gotland.
Så tandvårdsledningen har inte så stort manöverutrymme. Det finns inte personal att bemanna med. Med fem, sex tandläkare går det inte att hålla alla kliniker öppna på Gotland.
-Av hänsyn till den personal som är kvar måste verksamheten centraliseras till Visby under den tid som de båda klinikerna pausas, säger tillförordnade tandvårdschefen Monica Palmö.
Hon beskriver att Gotland är i ett utsatt läge.
-Vad ska vi locka med, frågar hon sig och nämner att det är massor av faktorer som jobbar emot ön just nu. Vi har ”inga flyg”, kanske inga jobb som passar medföljande partner till den tandläkare som överväger att ta anställning i Folktandvården. Om så jobben faller på plats kommer nästa fråga: Vad finns det för bostäder?
Men tandvårdschef Monica Palmö har ändå som mål att behålla de kliniker som finns. Öppna igen. Men när – det vet ingen.
- Tandvårdsledningen arbetar för att hitta lösningar och minimera påverkan för patienterna, säger Palmö. Hon har stort fokus på arbetsmiljön för dem som är kvar. Det kan inte nog betonas, tycker hon, vilken insats den kvarvarande personalen gör. Hon vill vara rädd om den personal som hängivet står pall och stannar, fast vi hört henne berätta att utskällningar över telefon kan vara vardag på Folktandvården. Som om tandhygienisten rår för att tandläkaren gjorde ett annat val än att stanna och verka på Gotland och istället orsakar patienter med tandvärk en båtresa till Nynäs.
Ljuset i en annars ganska mörk bemanningstunnel är Folktandvården i Hemse. Där har personalläget varit mer stabilt, säger Monica Palmö.
-Det har tagit tid. Det går i vågor. Men Folktandvården kan aldrig konkurrera med de löner som finns för tandläkare som ”går över gatan” – till den privata sidan. De kan få 15 000 kronor mer i månaden, kan välja sina patienter och också välja bort patienter.
Arbetsmiljöskäl och en omfattande personalbrist ger alltså stängda kliniker i Roma och Slite, men också helgjouren i Visby har stängt, för akuta tandpatienter, sedan den 1 september. Fler lär det bli som tar båten till tandläkaren i det läge som nu uppstått.
Sedan gotlänningar började hänvisas till tandläkare i Nynäshamn har hundra patienter valt det alternativet, enligt tandvårdschefen Monica Palmö.
Och det verkar finnas kapacitet på fastlandet för patienter. Där är det istället patientbrist hos flertalet tandläkare i Stockholm.
Men det är en bisarr utveckling tandläkaryrket verkar ha genomgått. Från ”smed-Pelles” utdragning av tänder med hovtång till dagens tandläkare som med fem års utbildning sätter sig med patienter och gör tandblekningar och ger Botoxbehandlingar. Många tandläkare lägger tydligen hellre ”fillers” – ger skönhetsbehandlingar i huvudstaden - än grejar rotfyllningar i Roma och sätter tandställning på barn i Slite. Vad hände med läkaryrket som ett kall?