Hemtjänsten behöver tänka utanför parkeringsboxen

Hemtjänsten larmar om de problem de har att hitta och parkera rätt i Visby, men lösningen måste hittas utanför boxen.

Stressad hemtjänstpersonal får alldeles för ofta parkeringsböter för att de missar att logga in i parkeringsappen eller tvingas parkera fel för att hinna till kunden.

Stressad hemtjänstpersonal får alldeles för ofta parkeringsböter för att de missar att logga in i parkeringsappen eller tvingas parkera fel för att hinna till kunden.

Foto: Rebecka Jonsson

Ledare2025-02-26 05:58
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

helagotland kan vi läsa om de problem som hemtjänsten har när det gäller att hitta parkering i Visby. 

I artikeln kan vi läsa oss till att det rör sig om två olika problem.

Det första problemet har med stress att göra. De anställda har ett så pressat schema att de antingen glömmer bort att logga in i parkeringsappen eller väljer att ställa bilen på ett ställe där de inte får parkera. Och skulle det råka hamna en parkeringsbot på bilens ruta så är det den anställda som får betala. Något som kan tyckas orättvist.

Det andra problemet är den brist på parkeringar som råder i vissa områden i Visby. Ofta nybyggda områden där regionens krav på antal parkeringsplatser per bostad minskats ner till en alldeles för låg nivå. I artikeln nämns 0,7 parkeringsplatser per lägenhet, vilket de flesta förstår innebär problem då många numera tvingas ha två bilar i familjen.

Vi kan också läsa att det privata hemtjänstföretaget Primula under många år haft en dialog med regionen om problemet och föreslagit att ett parkeringstillstånd skulle utfärdas för att lösa problemen. 

Men något generellt parkeringstillstånd kan regionen inte utfärda då många av de parkeringar som finns där hemtjänstens kunder bor är i privat ägo, och har egna regler kring parkeringens nyttjande. Och att utfärda parkeringstillstånd som ger hemtjänsten rätt att parkera hur de vill är inte rätt väg att gå, vilket innebär att problemet med parkeringsbristen finns kvar, även om inloggningen i parkeringsapparna försvinner.

Vad jag ser är två olika problem som med rätt enkla medel skulle kunna lösas. Det fina är att det är hemtjänsten själv som sitter på lösningarna.

Den enklaste lösningen, som jag vet att regionen stundvis använder sig av, är att börja cykla i stället för att använda bil i Visby, men även i andra tätorter. Cyklar behöver inga parkeringsplatser och kan dessutom ställas mycket närmare bostaden vilket spar in tid. Ofta tror vi att bilen är det snabbast färdmedlet, men om avstånden inte är för långa kan det till och med gå fortare att cykla. 

Med dagens moderna elcyklar blir det inte heller någon större påfrestning på hemtjänstpersonalen vilken samtidigt får motionera utan löneavdrag och under arbetstid. Nu är ju möjligheten att cykla beroende av väder och årstid, men om cykeln tas i första hand och bil används endast som ett komplement, blir det många dagar och turer där personalen inte behöver riskera parkeringsböter. 

Det andra problemet gäller personalen scheman som skulle behöva mer luft. Jag har nämligen svårt att tro att all den stress som ligger bakom missad inloggning i parkeringsappen handlar om jakten på en parkering. Jag misstänker att tiden mellan de inlagda besöken hos brukaren, samt den tid brukaren får är väl tight satt i många fall.

Problemen med parkeringsbristen i Visby kommer inte att lösas under min livstid. Med många olika ägare av de parkeringsplatser hemtjänsten behöver nyttja är det också svårt att hitta en gemensam lösning för parkeringstillstånd. 

Då är det ju tur att det finns lösningar som skulle kunna avhjälpa stora delar av de parkeringsproblem som hemtjänster har i främst Visby. Men då måste de som bossar över de olika hemtjänsterna tänka lite utanför (parkerings)boxen.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.