Så bidrog Regionen till hemtjänstflykten

Hemtjänstföretagen påtvingades ett nytt avtal med nya ansvarsområden, som var mest fördyrande och försvårande för små företag.

Det är många som nu tvingas byta hemtjänstgivare.

Det är många som nu tvingas byta hemtjänstgivare.

Foto: Jeanina Santiago

Ledare2022-05-06 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Region Gotland handlar upp tjänster och varor förekommer det alltför ofta att upphandlingarna görs i så stora sjok att många möjliga budgivare är för små för att kunna lämna bud. Exempel som kan nämnas gäller bland annat kollektivtrafik och livsmedel. Det exkluderar vissa företag, premierar andra och hämmar konkurrensen. På sikt, och kanske även i nutid, borde det verka prisdrivande. Det påverkar definitivt företagsklimatet och näringslivets struktur på ett oönskat sätt.

Men det är inte bara storleken på en upphandling som spelar roll. Det kan också vara utformningen på det åtagande som ett välfärdsföretag gör, för att göra affär med Region Gotland, som gör det svårt för mindre företag.

Jag skrev i går med anledning av att privata hemtjänstföretag har avvecklat hela sin verksamhet på Gotland, eller delar av den, bland annat med anledning av deras rekryteringsproblem. Men det finns en annan faktor som gjort det svårare för hemtjänstföretagen. För ett par år sedan sade Regionen upp de existerande avtalen och införde nya regler – ny ansvarsfördelning – som gjorde att hemtjänstföretagen fick ta på sig nya uppgifter.

Efter socialnämndens möte i april 2020 meddelades att existerande avtal med hemtjänstföretag skulle sägas upp och att dessa företag, och eventuella nya intressenter, kunde ansöka om att teckna det nya avtalet som skulle gälla från mars 2021. Ett avtal som bland annat innebar att:

"Både företagen och Region Gotland ansvarar dagtid för trygghetslarm."

Dagtid, det är mellan klockan 07 och 22. Varje dag. Då ska varje hemtjänstföretag, till skillnad från tidigare, ansvara för trygghetslarmen från dem som man erbjuder hemtjänst åt. Förutom trygghetslarmen fick hemtjänstföretagen dessutom ett utökat sjukvårdsansvar, som ställde krav på organisation och bemanning. Krav som det är svårt för små hemtjänstföretag att svara upp mot, utan att extrakostnaderna blir stora.

Fanns det en insikt inom Region Gotland att det nya avtalet och de nya kraven skulle försvåra läget för hemtjänstföretagen? När Helagotland skrev om förändringarna i november 2020 sade Therése Thomsson, myndighetschef på socialförvaltningen:

– Vissa delar i det nya avtalet är kanske inte enkom positiva för de leverantörer som är igång i dag, men jag hoppas att det ska vara till fördel för brukarna. Det blir helt nya förutsättningar och allt syftar till att ge brukarna en större valfrihet.

Nu visar det sig ju att det som är negativt för hemtjänstföretaget – "leverantörerna" – är negativt även för valfriheten. Det upptäcker de som anlitat hemtjänstföretagen som nu är på väg att avveckla sin verksamhet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.