Det har sagt att den som inte upplever coronarestriktionerna som något stort umbärande eller ens någon större skillnad i vardagen, kanske borde leva ett något mer rörligt, utåtriktat och utsvävande liv.
Jag vet inte det jag. Men jag vet å andra sidan att många kan uppskatta delar av konsekvenserna, som att man kan ta sig tid till att läsa boken eller se serien som man tidigare liksom inte haft utrymme för.
Skandia bank presenterade i fredags en ny undersökning som man låtit Novus göra. Enligt den så har coronakrisen fört med sig att svenskarna trivs bättre i sina hem än tidigare. Men kunde ju annars tro att effekten skulle bli den omvända, om hemmasittandet kändes påtvingat. Men kanske känns det för många som att man har fått mer tid och ro, vilet skulle kunna förklara trivselfaktorn
Det finns en oro för att den lågkonjunktur som pandemin har anlänt med skulle kunna punktera en eventuell bubbla på bostadsmarknaden. Men Skandia banks undersökning visar snarare att hemmasittandet kan skapa mer sug på bostadsmarknaden. Mer tid i hemmet har tydligen skapat nya drömmar, speciellt bland dem som i dag inte äger sina bostäder. En lågkonjunktur kommer naturligtvis att påverka marknaden, men efterfrågan är stark. Det är bra. Sverige behöver en ny egnahemsrörelse.
Tillsammans med viruset har kanske svenskarnas nya kärlek till hemmet också fått dem att handla mer över nätet. Det är, tycker jag, desto mer oroväckande att denna utveckling accelererat och bidrar till att skapa problem för Gotlands detaljhandel.
Enligt betalningsföretaget Klarna finns det tre tydliga faser i svenskarnas näthandel under corona. Det började med bunkring av mat och apoteksvaror i början av mars, vilket följdes av underhållning och produkter till hemmet i andra delen av mars. I den tredje fasen, i april och maj, ökade näthandeln för varor som kläder, skor och sportutrustning.
Utvecklingen var redan på väg men coronakrisen har drivit på den, speciellt bland äldre där förändringen i konsumtionsmönstret plötsligt tog ett skutt på två år jämfört med den förväntade utvecklingen.
Kombinationen av näthandel och lågkonjunktur kan verkligen göra att detaljhandeln blir en av de branscher som får svårt att komma tillbaka när coronakrisen är över.
Låt vara att gotlänningarna, tillsammans med invånarna i Kalmar län, är de som spenderar minst på näthandel jämfört med andra regioner. Men skillnaderna är små och trenden är tydlig.