Under förra årets Almedalsvecka var Brigitte Granville, tydlig i sitt svar på frågan om vad som skulle få inflationen att minska. ”Stop the war”, var hennes lösning.
Brigitte Granville är professor i internationell ekonomi och ekonomisk policy vid Queen Mary University of London. Hon har forskat och skrivit böcker om sambandet mellan inflation och krig, så hon borde ju veta.
I Sverige är inflationen fortfarande på en mycket hög nivå och inkomsterna hänger inte med de ökande kostnaderna. Det gäller såväl privatpersoner som Region Gotland. Privatpersoners löner och regionens skatteinkomster räcker inte till lika mycket som de gjorde för ett år sedan.
Både vi som privatpersoner och regionen behöver se över våra ekonomiska möjligheter. Vad kan vi spara på, vilka medel har vi på kontot att ta till vid nödfall och vilka möjligheter har vi att öka våra inkomster.
Läget är inte det bästa som de flesta förstår. Få kommuner och regioner ser att årets budget kommer att kunna hållas. Den höga inflationen som sammanfaller med en regering som inte ser kommuner och regioners behov skapar självklar oro. 2024 ser ut att bli ännu tuffare.
Vid den här tiden på året börjar regionens arbete med nästa års budget. Tjänstepersoner på regionen börjar ta fram de underlag som behövs inför budgetberedningen som brukar genomföras i början av maj. Under onsdagens möte med regionstyrelsen beslutade politikerna att ge förvaltningen i uppdrag att se över de ekonomiska möjligheterna djupare. Vad kan det sparas in på, vad kan effektiviseras, vad kan säljas, hur kan tidigare överskott nyttjas och hur skulle en eventuell skatteökning slå?
Den utredning som de rödgröna lät göra efter deras stora besparingspaket, som genomfördes under förrförra mandatperioden, blir nu användbar. Där redovisades vilka sätt som var bra och vilka som var mindre bra för att lyckas med de beslutade besparingarna. Det är däremot synd att Alliansen vägrade utreda det besparingspaket som de genomförde under senaste mandatperioden. De erfarenheterna hade också varit bra att ha med nu när situationen ser ut som den gör.
Regionen behöver se över effektiviseringar som, till skillnad från besparingar, minskar utgifterna utan att försämra kvalitén. Problemet med effektiviseringar är att de sällan ger besparingar på kort sikt, då det ofta behövs investeras innan effektiviseringen kan genomföras. Då är det bra att utreda vilka effektiviseringar som kan göras, vad de kostar inledningsvis och vad de slutligen ger i lägre kostnader.
Regionen äger en massa fastigheter och några av dem skulle säkert kunna säljas. Frågan är vilka fastigheter regionen kan sälja, utan att det slår tillbaka senare och ökar utgifterna för exempelvis hyror och till vilket pris de kan säljas.
En skattehöjning är det sista politiker vill ta till, men det är bra att utreda vad en skattehöjning för med sig. En skattehöjning ger inte bara klirr i kassan utan för även med sig vissa risker.
Men när man har att välja på besparingar, som med säkerhet drabbar skola, vård och omsorg, och en mindre skattehöjning måste för och nackdelar vägas mycket noggrant.
Det är klokt av den nya politiska regionledningen att be förvaltningen se över alla möjligheter i god tid. Det är klokt att inte ha några låsningar även om vissa av de åtgärder som tas fram inte är populära, eller ens kommer att genomföras. Exempelvis är en höjning av kommunalskatten den absolut sista utvägen.