Kantar Sifo har mätt väljarnas partisympatier sedan 1967. I deras mätning som publicerades på skärtorsdagen ökade Socialdemokraterna med 6,8 procentenheter till 30,6.
Partiet har aldrig ökat så mycket i institutets mätningar. Den tidigare största ökningen för S var efter mordet på Olof Palme 1986, mellan februari och mars på 6,0 procentenheter.
Coronakrisen har nu präglat det svenska samhället i mer än en månad. Det ledande regeringspartiet och dess ministrar har framfört allvarliga budskap och meddelat åtgärder med anledning av coronaviruset.
S har som ledande regeringsparti fått ökat väljarstöd, vilket ledande regeringspartier fått i många länder. I kriser förr i Sverige har också ledande regeringspartiet fått ökat stöd.
Traditionella politiska frågor som hör hemma på vänsterhögerskalan, som om sjuk-, hälso- och äldrevård och samhällsekonomi, har hamnat i centrum i politiken med anledning av coronakrisen.
Frågor som var i den politiska debatten under hösten, som kriminella gruppers skjutningar, har sjunkit ned på dagordningen. Migrationspolitiken har också hamnat lägre på agendan.
Frågorna om brottsbekämpning och invandring gynnade Sverigedemokraterna under hösten. Jimmie Åkessons parti fick ökat väljarstöd. För tre, fyra månader sedan var SD största parti i några mätningar.
För S gäller det nu att inte tyda in för mycket av sitt ökade väljarstöd och goda förtroende senaste månaden. Det är ett stöd till det som många väljare uppfattar som en god hantering av coronakrisen.
Det kan ändras om problem i krisbekämpningen gällande virusets spridning eller samhällsekonomin uppstår. Det verkar vara de väljare som S tappat sedan valet som återvänt till S, eftersom SD och V tappat väljare.
SD har senaste tio åren fångat upp ett missnöje i väljarkåren och växt på ett sätt som inte skett i Sverige förr och nästan inte heller skett i liknande länder i Europa. SD har fångat upp ett missnöje med särskilt invandrings- och flyktingpolitiken.
Just nu har de frågorna sjunkit ned på politikens dagordning. Eller som någon skrev på twitter: "Allt gynnar SD utom coronan".
Journalisten Pontus Mattsson har nyligen kommit med en bok om SD: "In klampar Jimmie". En av de intervjuade, statsvetaren Marie Demker, konstaterar att "nu är en massa missnöjda människor samlade på ett ställe, i stället för att vara utspridda i alla partier och på det viset påverka alla partier."
Sannolikheten är hög att det uppstår någon sorts missnöje med hanteringen av coronaviruset och dess följder, exempelvis de ekonomiska. SD är då ett parti som brukar kanalisera missnöje. Partiet har vana av att göra det.
Robert Sundberg