Hon kommer ha både sött och surt till Peter Kullgren

Helena Lindahl (C) är ny landsbygdspolitisk talesperson.

Helena Lindahl.

Helena Lindahl.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ledare2024-01-27 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Intervju

Helena Lindahl har suttit i riksdagen för Centerpartiet sedan 2011. Hon är delvis uppvuxen på en lantgård i Västerbotten. Under Annie Lööf-perioden var Lindahl en av få riksdagsledamöter som vågade trotsa partiledningen. Nu får hon pröva rollen som landsbygdspolitisk talesperson medan Daniel Bäckström är tjänstledig.

Du har sagt att Centerpartiet måste vinna tillbaka landsbygdsväljarna. Hur ska det gå till och är det ens möjligt?

– Jag menar att det måste vara ambitionen. Vägen dit går genom att bygga trovärdighet. Det får man genom tydligare sakpolitiskt fokus och mindre triangulerande. 

– Jag tror inte att man ska prata så mycket om vem som vill sitta i regering med vilken statsminister. Just nu är det ofta att vi förekommer i sådana spekulationer. Det märker jag att människor irriterar sig på. Jag tror vi bygger trovärdighet och en starkare förhandlingsposition om vi står fria i opposition och fokuserar på hur vi flyttar mer makt närmare köksbordet, skapar strukturella förändringar för bättre lokal utveckling och ger människor mer frihet under ansvar.

Hur ser du på den sittande regeringens arbete? Hittills har Centerpartiet inte fört någon oppositionspolitik i landsbygdsfrågorna. Är ni nöjda med landsbygdsminister Peter Kullgrens politik? 

– Regeringen har gjort bra saker men det finns också områden där den kunde göra mer. Man har förstås minskat bördan av bränslepriserna. Det är det många på landsbygden som uppskattar.

– Men sedan tycker jag att den här regeringen också skulle våga titta på frågan om lokala skattebaser. Många kommuner har tillgångar i till exempel vind- och vattenkraft. Men pengarna ser man aldrig röken av för de tar staten. Har man tur kommer en slant tillbaka i form av bidrag eller något jobb. Jag skulle vilja se att den lokala ekonomin fick behålla mer. Då kunde fler bygder börja satsa på utveckling.

– En annan fråga där vi vill elda på regeringen är den skogsutredningen. Regeringen har flaggat för att den ska komma men den verkar ha fastnat någonstans. Det är dags att skogsfrågorna kommer upp på bordet för det håller att hända grejer med äganderätten. 

– Sedan måste det på allvar bli bättre förutsättningar för jordbruket. Nu finns det dessutom en insikt om jordbrukets betydelse. Det är en del av totalförsvaret. Alla måste ju äta. Om vi ska vara trygga måste jordbruket bli mer lönsamt och mer konkurrenskraftigt i förhållande till andra länder. 

– Det kommer att komma både sött och surt till landsbygdsminister Kullgren.

Du hade ju rollen av dissident under Annie Lööf. Tror du att det är därför som du får rollen som landsbygdspolitisk talesperson. 

– Jag hoppas att jag fick rollen därför att jag kan frågorna. Att jag drivit dem under lång tid och förhoppningsvis har lyckats bygga upp ett förtroende.

– Jag tycker egentligen inte att jag var särskilt kritisk, utan jag upplever att jag bara stod upp för vad jag och Centerpartiet tidigare hade lovat. Jag tycker att man ska stå fast vid det man säger.

– Jag blev lite förvånad själv men det är kul att jag fick frågan. Landsbygdsfrågor är bland det finaste man kan syssla med inom centerrörelsen. 

År 2019 var du den ende centerpartistiske riksdagsledamoten som röstade mot Stefan Löfven i en statsministeromröstning. Du verkar dock ha haft stöd framför allt bland centerföreträdare i Norrland. Vad är det som gör att Centerpartiet norr om Dalälven framstår som mindre benäget att inordna sig under Socialdemokraterna?

– I det offentliga stämmer den beskrivningen, men jag vet ju att jag även haft ganska stort stöd i andra delar av landet även om det inte alltid uttalats öppet. Är man uppvuxen i norra Sverige som är så dominerat av Socialdemokraterna blir det dock lite annorlunda. I många kommuner har vi levt under ett permanent socialistiskt maktinnehav.

GA

Detta är en intervju från Gotlands Allehandas ledarsida.