Årskrönika del 3
Under hösten blev det tydligt att återmilitariseringen av Gotland inte går så smidigt som den borde. Att nya bostäder stoppas i närheten av Tofta skjutfält har vi känt till sen tidigare, men nu börjar även bygglov gällande solceller stoppas av militären. När det dessutom framkom att ett gammalt fiskeläge på södra Gotland riskerade att konfiskeras mot bodägarnas vilja upplevde jag att militären tagit över lite för mycket av makten på ön.
Regionen har haft stora problem att rekrytera främst inom bristyrken. Som ett led i arbetet att kunna rekrytera läkare infördes för något år sedan ett listtak för hur många patienter en nyanställd läkare på någon av regionens vårdcentraler maximalt får ha. Något som i sin tur gjort att regionen kunnat anställa flera läkare på vårdcentralen i Slite. Bra jobbat där regionen.
Arbetsmiljön på Länsstyrelsen visade sig ha stora brister då en enkät visade att var tionde anställd upplevt att de utsatts för mobbning och kränkande särbehandling. Jag konstaterade krasst i en ledare att Länsstyrelsen hade, och har, ett tufft, men ytterst viktigt arbete framför sig för att reda ut de problem som uppdagats.
I mitten av november drabbades Visby med omnejd av en bakterie som fick alla anslutna till regionens vattensystem att koka. Ja, inte själva då men allt vatten som skulle användas till livsmedel. Bakterien clostridium perfringens var boven i dramat. Den största snackisen runt regionens hantering av problemet med det infekterade vattnet gällde det SMS som skickades ut. Vem hade det egentligen kommit fram till och till vem hade det skickats.
Från min sida såg jag det hela som ett bra sätt att testa krisorganisationen då förekomsten av bakterien i dricksvattnet inte var allvarligt hög. På det hela anser jag att regionen gjorde ett mycket bra arbete med informationen under den mindre krisen som bakterien orsakade.
Myndigheternas granskning av stugbyar där stugor sålts på ett sätt som fått köpare att tro de köpt bostäder där de kan bo fortsätter. I Gnisvärd har man kommit längst och där ifrågasätts med rätta om det är köparen som ska stå där med allt ansvar på sina axlar. Visst skulle man kunna se att både exploatör och mäklare fick dra sitt strå till ansvarsstacken.
Frågan som vi nu ställer är vilken stugby som blir nästa att dras ur myndigheternas hög av tillsynsärenden.
Jan Guillous bok Ondskan har återigen väckts till liv. Denna gång som TV-serie. Boken är en hemsk berättelse om översitteri där både vuxna och äldre elever utnyttjar sin makt på ett fruktansvärt sätt. Pennalism när den är som värst.
På Gotland använde en bank ett liknande sätt då de genom sin makt som långivare tvingade en låntagare från sitt hem och möjligheten att umgås med sin familj. Översitteri i verkligheten, något man inte trodde var möjligt i Sverige 2023.
Under slutet av 2023 fick vi även veta att regeringen skrivit ett avtal med USA som ger stormakten rätt att nyttja svenska militäranläggningar, bland annat de på Gotland. I avtalet finns det ingen klausul som förbjuder USA att förvara kärnvapen i de anläggningar som de fått tillgång till. Ett annat frågetecken är det faktum att USA:s militär och personal ska lyda under USA:s lagar. Något som kan få konsekvenser vid eventuella brott som ses allvarligare på i Sverige, än i USA. Exempelvis sexualbrott.
Helagotland slog på stora trumman när några politiker och tjänstepersoner låtit sig bjudas på en lunchwrap. Själv suckade jag djupt. Om medias gräns för korruption på Gotland går vid en lunchwrap har vi stora problem.
Slutligen kom vintern och med den snöröjningen. Eller vänta, snöröjning värd namnet lyste med sin frånvaro. Bilister i Visby önskade njurbälte på de nästan okörbara vägarna och för de av stans gångtrafikanter som ens vågade sig ut på de hala eller snöfyllda trottoarerna krävdes hockeyutrustning för att skydda sig vid halkolycka.
Därmed är årskrönikan för 2023 överstökad. Eller?