Hot mot politiker är en demokratisk kris

Politiker i Sverige utsätts allt oftare för hot och våld. Att säkerställa deras trygghet är avgörande för att bevara vår demokrati.

Det är inte bara Donald Trump som utsätts för politiskt våld. Om förtroendevalda fortsatt utsätts för hot, hat och våld riskerar vi en demokratisk kris.

Det är inte bara Donald Trump som utsätts för politiskt våld. Om förtroendevalda fortsatt utsätts för hot, hat och våld riskerar vi en demokratisk kris.

Foto: Gene J. Puskar

Ledare2024-07-16 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Skjutningen mot Donald Trump vid ett valmöte i Butler, Pennsylvania, har återigen satt politikers säkerhet på dagordningen. Detta är en typ av händelse som vi i Sverige inte heller är immuna mot. En statsminister och en utrikesminister har blivit mördade. För två år sedan mördades Ing-Marie Wieselgren mitt under Almedalsveckan här i Visby. Gärningsmannen dömdes senare även för att ha förberett att mörda Annie Lööf.

I dagarna kom även domen mot de personer som i media har kallats för "vikingasekten". Två personer döms till fängelse efter att ha skickat "avrättningskallelser" till politiker och tjänstemän i Gullspångs kommun.

Enligt politikernas trygghetsundersökning som sammanställs av Brottsförebyggande rådet utsätts nästan trettio procent av förtroendevalda i Sverige för hot och trakasserier. Bland riksdagsledamöter är den siffran nästan det dubbla. Detta visar på ett alarmerande problem som måste tas på största allvar.

Alla vi i samhället har ett ansvar att tänka på hur vi uttrycker oss. Även om hot och hat mot politiker inte är något nytt, är det uppenbart att den otroligt polariserade debatten och det hårda samtalsklimatet som råder på sociala medier bidrar till att göra situationen värre. Förutom de direkta hoten påverkas politikers arbetsmiljö och därmed också deras möjlighet att utföra sitt arbete effektivt och säkert.

Hela det demokratiska systemet bygger på att vanliga medborgare ställer sig till väljarnas förfogande. När politiker utsätts för hot och våld riskerar den demokratiska grundvalen att kollapsa. Därför måste vi göra allt vi kan för att hot och trakasserier inte blir normaliserade. Politiker runt om i Sverige ska inte behöva se detta som en del av uppdraget.

Vi riskerar, och har antagligen redan, en situation där medborgare ryggar tillbaka från att engagera sig politiskt för att de är rädda för att utsätta sig själva och sina familjer för fara. Denna rädsla kan leda till att vi förlorar kompetenta och engagerade människor som skulle kunna bidra med nya perspektiv och lösningar på våra samhällsproblem. Det är därför av yttersta vikt att vi skapar en trygg miljö för alla som vill vara med och forma vår framtid, oavsett politisk åskådning.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.