Vi är inte de enda som leker med diplomatins eld

USA väljer likt Sverige att ta beslut som kan få stora konsekvenser internationellt. Genom att stötta Taiwan.

Joe Biden vågar ta stora diplomatiska risker.

Joe Biden vågar ta stora diplomatiska risker.

Foto: TT

Ledare2023-08-31 11:53
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För första gången någonsin godkänner USA:s regering direkt militärt stöd till Taiwan. Detta för att Taiwan ska kunna försvara sig själva, kanske i framtiden mot Kina, då man ser Taiwan som en olaglig utbrytarrepublik. Vanligtvis ger USA endast direkt militärt stöd till stater som erkänns som suveräna stater, men den amerikanska regeringen vill ändå att man ska stötta Taiwan. Om förslaget går igenom den amerikanska kongressen kommer stödet möjligtvis få stora diplomatiska konsekvenser. Sverige är inte de enda som tar diplomatiska risker just nu. 

Först var det Erdogan och sedan Putin. Och sen varje muslimsk stat i världen. Sverige har inte haft det lätt med de diplomatiska relationerna på senaste tiden. Man vill stå för sin politik men riskerar att hamna i knipa. Man vill inte stryka auktoritära stater medhårs, men att stå emot alltför hårt kan få förödande konsekvenser för ett litet land som Sverige. Därför har Sverige varit ganska försiktig när det kommer till Taiwan. Men USA har mer att falla tillbaka på. De har ett starkt försvar och är tongivande både kulturellt och politiskt. Tidigare hade Sverige också fördelar - det vi saknar i vapen brukade vi dubbla i mänskliga rättigheter. Respekt för andra kulturer. Öppet och välkomnande land. Man såg till Sverige för dessa frågor. 

Tycker jag generellt att man ska stötta Taiwan? Självklart. De vill ha demokrati och ser en väg utan Kina framåt. Det tycker jag att man ska stötta. Men rädslan för Kina innebär att många inte håller med. Frågan är när rädslan för stormakter som Kina och Ryssland går för långt? Att vi är rädda är uppenbart, men hur långt ska vi låta det styra våra handlingar och vår politik? 

Det kanske anses märkligt att jämföra Sverige med USA. Men den stora skillnaden är egentligen att USA:s diplomatiska val görs medvetet. De vet vilka konsekvenser det kan få för dem att öppet stötta Taiwan. De förstår vilka risker de tar med Kina, men är också villiga att ta dem. De har också argument förberedda för varför man väljer att stötta Taiwan. Att det inte är den första suveräna staten man stöttar och ett resonemang bakom förslaget. 

På andra sidan Atlanten har de senaste diplomatiska kriserna för Sverige varit helt omedvetna. Oops. Det var inte meningen att skapa ett dåligt rykte runtom i världen. Och nu har vi inte lika starka humanitära värderingar att falla tillbaka på. Regeringen har inte gått ut och besvarat internationell media. Försäkrat dem om att Sverige inte är ett islamofobiskt land. Eller det kanske vi är? Det känns som att ingen riktigt vet längre. 

Regeringen borde kanske inspireras med av USA. De visar att det är möjligt att stå upp för sina värderingar, men samtidigt bibehålla goda relationer med andra länder. Har Sverige samma svängrum att göra detsamma? Absolut inte. Men vi har länge varit ett land som ses som diplomatiskt fördelaktigt på grund av våra värderingar kopplade till mångfald, humanitet och mänskliga rättigheter. Där har vi brandsläckaren för diplomatiska kriser - vi måste fortsätta vara ett land som står upp för dessa värderingar. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.