Vi borde känns en viss stolthet över Rederi AB Gotland

Nyligen beskrev Dagens Industri Gotlandsbolaget som ett bolag som, i det närmaste, lurar både stat och oss gotlänningar på pengar.

Rederi AB Gotland, eller Gotlandsbolaget som vi kallar det i vardagstal har utvecklat Gotlandstrafiken på ett bra sätt. Hur hade det sett ut om det arbetet inte gjorts?

Rederi AB Gotland, eller Gotlandsbolaget som vi kallar det i vardagstal har utvecklat Gotlandstrafiken på ett bra sätt. Hur hade det sett ut om det arbetet inte gjorts?

Foto: Henrik Radhe

Ledare2023-01-11 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dagens Industri, DI, skrev i en artikel förra veckan det många redan visste angående Gotlandsbolagets snabba avskrivningstakt på de färjor som Destination Gotland bedriver Gotlandstrafiken med. Men trots att den snabba avskrivningstakten är känd sen tidigare blev det ett ramaskri och en hets mot Gotlandsbolaget som jag tycker är orättvis.

Gotlandsbolaget, eller Rederi AB Gotland som det heter, skriver av sina nya färjor på en tid av 10 år vilket är den tid som bolagets avtal med staten sträcker sig. Det jämförs nu med den avskrivningstid som Viking Lines nya färjor skrivs av med vilket är 30 år, enligt DI.

Det finns stora skillnader som förklarar rederiernas olika syn på avskrivningstakten. Gotlandsbolaget vet inte om deras färjor kommer till nytta när avtalet med staten väl är slut. Oavsett om rederiet vunnit upphandling på upphandling finns det ingen som helst garanti att bolaget vinner nästa upphandling.

Det har dessutom nämnts att staten skulle kunna ta över ägandet tonnaget, det vill säga fartygen,. Även om det inte är en trolig utveckling bör ett seriöst bolag ändå ta höjd för den eventualiteten.

Bolaget bör även ha med frågan om det ens finns någon användning av färjorna om någon annan tar över Gotlandstrafiken? De färjor som i dag finns i rederiets ägo är så gott som specialanpassade för Gotlandstrafiken och frågan är om de skulle vara aktuella att sättas i drift på andra håll i världen. Jo jag vet att en av de ”gamla” stora snabbfärjorna är ut chartrad, men finns det behov av fler runt om i världen. Lübecklinjen blev ju ingen succe. Skulle då rederiet välja en lika lång avskrivningstid som Finlandsfärjorna riskerar bolaget att stå med oanvändbara färjor som ännu ska dra in pengar i tjugo år till. Ingen vettig företagare chansar och tar en längre avskrivningstid på en investering än de vet att de kan tjäna in, om de inte är tvingade till det. Här finns ett generalfel i de upphandlingssystem som måste följas och då inte bara när det gäller gotlandstrafiken. Även för upphandlingar av exempelvis busstrafik måste det tas höjd för avtalens tid när det gäller fordonens avskrivningstid.

De färjor som körs mellan Stockholm och Åland/Finland är beräknade att vara i kommersiell drift under betydligt längre tid än de 10 år som det kan handla om för Gotlandsfärjorna. Ålandsfärjorna är dessutom byggda som de flesta kryssningsfartyg eller passagerarfärjor och har därmed större möjligheter att säljas eller chartras ut.

En annan fråga man kan ställa sig är hur Gotlandstrafiken hade sett ut om Rederi AB Gotland inte sett möjligheten att göra dessa snabba avskrivningar. Hade de då vågat satsa på snabbare färjor? Hade de vågat satsa på LNG drivna färjor? Och hade de valt att lägga sig i framkant för framtagande av vätgasdrivna färjor?

Jag är tveksam, men frågan om det är vi skattebetalare som ska stå för den notan och bekosta rederiet utvecklingsarbete, kan absolut diskuteras. Under den diskussionen bör man ställa sig frågan vem som annars hade stå för kulorna. Jag är skeptisk till att staten tagit ett ansvar för att utveckla färjorna på ett liknande sätt som Gotlandsbolaget nu gjort. 

Om Rederi AB Gotland inte utvecklat Gotlandstrafiken på det sätt bolaget gjort hade vi troligen inte kunnat ta oss till Nynäshamn och Oskarshamn på lite mer än tre timmar, utan på betydligt längre tid. 

I bästa fall hade vi åkt med färjor med samma bekvämlighet som Finlandsfärjorna, men utan taxfree och dans till välkända orkestrar, på en resa som tar fem till sex timmar dagtid och ännu längre på en natt-tur. 

I värsta fall ännu längre överfartstid och en låg standard på bekvämligheter och eventuell restaurangverksamhet.

Gotlandstrafiken måste diskuteras, men på ett seriöst sätt. Visst sticker det i ögonen på många att Rederi AB Gotland skriver av sina nya färjor på tio år, jämfört med Viking Lines 30 år, och på det sättet snabbt får ett lågt bokfört värde på färjorna, även om det riktiga värdet är betydligt högre. Om färjorna kan säljas. Och visst kan man ifrågasätta att skattebetalarna stått för kulorna för utvecklingen av snabbfärjorna, men vi behöver också ta med hur utvecklingen sett ut om de korta avskrivningarna inte varit möjliga. 

Jag tycker att vi borde känna en viss stolthet över Rederi AB Gotland och det arbete bolaget gjort med att utveckla Gotlandstrafiken.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.