Hur länge ska vi låta nätjättarna komma undan skatten?

Företag såsom Facebook och Google lyckas komma undan stora belopp i skatt, men det är inget som är unikt för just digitala företag.

"Lösningen ligger i att täta så många luckor som möjligt"

"Lösningen ligger i att täta så många luckor som möjligt"

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-07-25 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En omsättning på över fyra miljarder, men enbart 45 tusen i skatt. Det är hur Facebooks ägarföretag, Metas år 2022 i Sverige kan sammanfattas. Det var i Svenska Dagbladet den 19 juli som det rapporterades om den häpnadsväckande låga skatten som betalas av Facebook.

Att nätjättarna betalar väldigt lite i skatt är inget nytt. Till exempel betalade Facebook 2018 28 miljoner pund i skatt i Storbritannien samtidigt som de gjorde en vinst på ungefär 1,6 miljarder pund. I Frankrike gick man 2020 med på att betala 106 miljoner euro i restskatt för inkomster som man tidigare inte hade betalat för. Organisationen ActionAid uppskattade 2020 att utvecklingsländer missar 2,8 miljarder amerikanska dollar i skatteintäkter från företag så som Facebook, Google och Microsoft.

I februari i år öppnades en utredning på begäran av Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo) av en italiensk domstol mot Meta. Eppo hävdar att Meta är skyldiga att betala 870 miljoner euro utebliven moms sedan 2015. 

I flera länder har det redan införts så kallad digitalskatt. Genom Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) pågår försök att få en digitalskatt på en internationell nivå. Det har även funnits förslag att göra något på europeisk nivå. Huruvida detta faktiskt leder något vart är egentligen irrelevant. Problemet med nätjättarnas skatter ligger inte i det faktum att deras verksamhet sker på internet. Problemet är att de undviker skatt genom diverse upplägg som även mer traditionella företag använder sig av. 

De har bolagsstrukturer med olika delar av verksamheten i olika länder och ser till att så mycket som möjligt av vinsten i slutändan hamnar i ett land med ett så låg skatt som möjligt. Detta är inget nytt och inget som just är unikt för dessa typer av företag. 

Lösningen ligger i att täta så många luckor som möjligt i våra skattesystem så att alla företag betalar så mycket skatt som de ska. Det kanske till och med skulle vara så att de ökade skatteintäkterna från att stänga luckorna kunde göra så att vi generellt kunde minska skattetrycket. 

Oavsett vad man tycker om skattenivån i Sverige så borde alla vara överens som att förutsättningen ska vara att alla betalar sin del. Att om man inte är nöjd med nivån på skattesatsen så ska man påverka det vid valurnan inte försöka att undvika eller fuska sig till en lägre skatt. 

Gotlänningen

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.