Det krävs lite jobb för att ha kollektivavtals koll

Det är lättare än jag trodde att kolla upp företag, men ändå ett jobb som kräver både tid och engagemang.

Kolla efter den här dekalen, men mer aktuellt årtal, innan du beställer fika eller mat.

Kolla efter den här dekalen, men mer aktuellt årtal, innan du beställer fika eller mat.

Foto: Tobias Lundgren / TT

Ledare2022-01-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter händelsen där det visade sig att Magdalena Anderssons familj anlitat en städfirma som saknar kollektivavtal har debatten kring statsministerns ansvar i frågan rasat. Trots att Andersson, enligt egen utsago, ändå försökt försäkra sig om att firman som hon använt under många år hade kollektivavtal när de anlitades från början.

Först ut att kritisera var moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström. Vilket i sig är ironiskt då Moderaterna inte är ett parti som tidigare tagit strid för kollektivavtalen. Partiet har istället tillsammans med sina borgerliga kamrater jobbat hårt för friheten för företagare att inte teckna kollektivavtal med fackförbunden. 

När det dessutom visade sig att Billströms partiledare, Ulf Kristersson, inte hade koll på om det företag han anlitar för att städa hans familjs hus hade kollektivavtal, känns Billströms kritik mot Andersson än mer krystad. Nu visade det sig att den städfirma som Kristersson anlitat hade kollektivavtal, men det var mer tur än skicklighet. 

Den minnesgoda kommer väl även ihåg att både Billström och Kristersson tidigare haft sin egen moraliska kompass angående betalning av TV-avgift och anlitande av svart arbetskraft för just hemstädning. Men så ställs det ju av någon anledning högre moraliska krav på en socialdemokrat än på företrädare för andra partier. Vilket Billström ger en tydlig signal om.

Hur viktigt är det då att vi som konsumenter kollar upp om företag vi har affärer ihop med har kollektivavtal? Mycket viktigt skulle jag säga. För vi vill väl själva jobba under schysta förhållanden där det finns ett kollektivavtal som reglerar lön, arbetstider och andra viktiga villkor. 

Då bör vi väl vara så solidariska att vi även ser till att andra får samma förutsättningar på sina arbetsplatser. Om vi som konsumenter fuskar och väljer företag som saknar kollektivavtal riskerar även vi att få sämre villkor på våra arbetsplatser. Om vi väljer företag som är billiga för att deras anställda inte har schysta villkor konkurreras ju företag som tar hand om sina anställda ut. Man bör väl behandla sin nästa såsom sig själv, eller? Du vill väl att de som serverar dig på restaurangen eller fiket, de som slår in dina varor i mataffärens kassa, bygger om ditt kök, städar innan flytten eller byter däcken på din bil också har bra villkor?

Men frågan som de flesta ändå funderar på är hur lätt är det att kolla upp om det företag man anlitar verkligen har kollektivavtal?

Svaret är, lättare än jag trodde. 

Vill du gå ut och äta, fika eller bo på hotell har Hotell och restaurangfacket tillsammans med arbetsgivarorganisationen Visita ett bra system. Hotell o restaurang har dekalen och appen Schysta villkor och Visita har sin dekal för de som är deras medlemmar och därmed har kollektivavtal. Dekalerna brukar vara väl synliga redan vid ingången till fiket, restaurangen eller hotellet. Finns inte dekalen så letar vi reda på ett ställe som har. Svårare än så är det inte.

Tänker du nyttja en byggfirma har fackförbundet Byggnads en hemsida där man kan kolla.

Kommunal som har avtal med merparten av de städföretag man kan anlita för hemstädning har precis som Byggnads en hemsida, ”Kollkollen” där man kan kolla.

Transport som har kollektivavtal med exempelvis bensinmackar och däckfirmor har en organisation som kan ge svar och gärna tar emot era samtal. 

Samma sak säger Fastighetsanställdas förbund i en av artiklarna jag gått igenom.

Men det finns också problem med att fackförbunden har olika avtalsområden, då de ibland krockar. Här sätter jag upp ett varningens finger. Även om Kommunal, nationellt sett, har avtal med de flesta hemstädfirmorna kan även Fastighetsanställdas förbund komma i fråga då de har avtal med företag som till största delen utför städning av kommersiella lokaler. Det är ju inte omöjligt att företag utanför storstäderna tar på sig städning av både kommersiella lokaler och exempelvis flyttstäd. När det gäller hjälp med städning här på ön bör du kolla av med både Kommunal och Fastighets.

Och kaféer som också bakar mycket av sitt bröd kan ha avtal med Livs istället för Hotell och restaurang. Jag vet att det förekommer här på ön så jag rekommenderar även här att göre en koll med Livs om fiket inte har avtal med Hotell o restaurang. För vi vill ju inte missa en fin fikastund av misstag. 

Händelsen kring Magdalena Andersson och hennes familjs val av städföretag visar också att vi bör kolla upp inför varje enskilt tillfälle. Det är inte säkert att ett företag som haft kollektivavtal alltid har kvar det. Det krävs lite jobb för att ha kollektivavtalskoll, men det tycker jag det är värt.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.