Hur många timmar är Magdalena Andersson statsminister?

I limbo mellan statsministervotering och budgetomröstning.

Är det någon som tar tiden?

Är det någon som tar tiden?

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2021-11-24 10:34
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför riksdagens beslut om statsminister och budget så frågade jag mig vad som händer om riksdagen bestämmer sig för att tolerera Magdalena Andersson (S) men att rata hennes budget.

Det undrar jag i skrivande stund fortfarande. Riksdagen har just gjort Magdalena Andersson till statsminister, men av allt att döma så kommer regeringen att förlora budgetvoteringen.

Centerpartiet, som nyss bidragit till att Magdalena Andersson blev statsminister, har också låtit meddela att man inte kommer att stödja regeringens budget. Detta efter den vänstersväng som följer bland annat av regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet.

Centerns partiledare Annie Lööf konstaterar att det är regeringens ansvar att få stöd för sin budget. Frågan är om något någonsin är Annie Lööfs ansvar. Centern har just bidragit till att tillsätta en statsminister som, om voteringen går som förväntat, borde avgå redan i eftermiddag.