Hur mycket får gängkriminaliteten kosta?

När gängvåldet tar ett allt hårdare grepp om Sverige och nya toppnoteringar i våldsamheter kan göras i stort sett varje dag behövs nya tag.

Polis med hund i Hagalund i Solna norr om Stockholm, efter en skjutning för en dryg vecka sedan.

Polis med hund i Hagalund i Solna norr om Stockholm, efter en skjutning för en dryg vecka sedan.

Foto: Maja Suslin/TT

Ledare2023-01-25 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Moderaterna i Stockholms förslag om att låta gängkriminella gärningsmän stå för vårdnotan kan ses som ett utspel i debatten som kan förväntas skapa mer diskussioner än resultat (SVT 22/1).

 På juldagen startades en våldsspiral i Stockholm som bara räknat på förra veckan ledde till 10 sprängningar, skjutningar och andra brott relaterade till gängbrottsligheten (SR 20/1). Polisen gör nu en satsning och kommenderar ytterligare 100 poliser från andra orter till Stockholm under en tvåveckorsperiod för att ge förstärkning till de tidigare 190 extra poliserna redan på plats (SvD 21/1).

Samtidigt kostar vården av skottskadade miljonbelopp varje år med nästan 200 skottskadade som vårdats under 2020 och 2021 bara i Stockholm (SVT 21/1). Att dessa kostnader belastar vårt samhälle är ställt utom tvekan. Det är lockande att försöka få igen en del av pengarna från de gärningsmän som är skyldiga till situationen – precis som Moderaterna i Stockholm föreslår. Enligt förslaget ska en brottsling dömd för en skjutning, förutom skadestånd till brottsoffret, även betala skadestånd till regionen tänkt att täcka de direkta sjukvårdskostnaderna.

Det är som sagt ett förslag som skapar diskussion men vilket konkret resultat som förväntas är mer oklart. Det kan knappast förväntas minska antalet skjutningar. Det finns ju ingen gängbrottsling som förväntar sig att åka fast, kalkylerar risken att bli skyldig skadestånd till regionen för sjukvårdskostnader – och därmed avstår från att skjuta.

Hur mycket pengar kan då regionen förvänta sig få tillbaks i efterhand? Tja, risken för fällande dom i gängmål är ju inte precis överhängande. Under 2020 sköts 47 personer ihjäl men endast tolv åtal har väckts – i sju av fallen har det lett till fällande domar som vunnit laga kraft (SVT 18/11-2021). Lägg därtill de dömdas ovillighet och inkapacitet att göra rätt för sig, och regionen behöver nog inte budgetera för några extravaganser med dessa tilltänkta extra-inkomster.  

Ett allt allvarligare problem med gängskjutningarna är dock de indirekta konsekvenserna. För vem tar hand om de sjuka som sitter och väntar på akuten när alla resurser sätts in för att rädda en skottskadad? Och vem löser de brott som de 50 poliserna från region Nord borde ha utrett under de två veckor de i stället ska patrullera Stockholms gator och förorter? (SVT 23/1) 

En utredning av nationalekonomen Ingvar Nilsson vid Institutet för socialekologisk ekonomi beräknar att varje skjutning kostar samhället runt 75 miljoner kronor totalt (Epoch Times 22/11-2018).

Hela samhället lider av den eskalerande våldsspiralen. Dags för hela samhället att sätta ned foten. Moderaternas förslag är en symbol för frustrationen vi alla känner – något måste göras.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.