Det är sisådär två decennier sedan, när jag fortfarande bodde i Stockholm, eller mer precist i Solna. Jag satt på ett pendeltåg på väg mot Sundbyberg när det liksom dunkade till i underredet som om tåget kört över en sten utan att spåra ur.
Men det var inte en sten. Det var en människa som ställt sig framför tåget, för att ta sitt liv.
Vi passagerare fick sitta kvar på tåget bra länge medan konsekvenserna av självmordet städades undan. Det enda vi hörde från mörkret utanför tåget, var när det tvättades med högtryckssprutor.
Det är svårt att förstå varför någon bestämmer sig för att försöka ta sitt liv med en metod som även drabbar någon annan, som den stackars lokföraren på väg mot Sundbyberg. Det är ett trauma som lokföraren tar med sig resten av sitt liv.
Helagotland berättar om domen mot kvinnan som försökte ta sitt liv genom att frontalkrocka med en lastbil på väg 142 på södra Gotland. Även om hon misslyckades är det ändå ett trauma för chauffören, som valt att berätta om händelsen och dess konsekvenser för P4 Gotland. Och en frontalkollision är ju verkligen inte riskfri heller för den som sitter i lastbilen.
Om det är svårt att förstå självmördaren i dessa två fall, så finns det ändå mycket värre exempel. Minns ni piloten som år 2015, på en flight mellan Barcelona och Düsseldorf, stängde in sig i cockpit och med avsikt störtade planet in i ett berg medan hans kollega desperat skrek och bankade på dörren. Han lyckades ta sitt eget liv, men också 149 andra. Däribland två spädbarn och en skolklass av 16-åringar.
Självmord är en alltför vanlig dödsorsak. Enligt Suicide Zero var det 1 617 personer som begick självmord under 2023. Självmordsförsöken var omkring tio gånger fler. Alla självmord och självmordsförsök drabbar omgivningen, men i några av dessa fall så är det alltså inte bara självmördarens liv och hälsa som är i fara.
Det kan man uppröras över. Men jag har svårt att se hur man ska göra något åt just de självmord och självmordsförsök som är en fara för omgivningen, förutom att man naturligtvis måste vara extra uppmärksam på den psykiska hälsan för yrkeskategorier som har många liv i sina händer. Som piloter.
Men så når man ju inte varje självmordsbenägen bilist, exempelvis. Vad ska Folkhälsomyndigheten göra? Ska den lista vilka självmordsmetoder som är mindre moraliskt acceptabla än andra? Hur mycket skulle det påverka dem som funderar på att ta sitt liv, eller får en plötslig ingivelse att göra det?
Den effektivaste metoden för att bekämpa självmord som är en fara för omgivningen är förmodligen att försöka minimera ALLA självmord. Vilket hur som helst är en oerhört viktig uppgift.