Vem vill bo granne med gängkriminaliteten?

De som framställs som offren för ett regeringsförslag om utökat föräldraansvar är de som har mest att vinna.

Det kan finnas skäl att välkomna det, om det ställs krav på grannarna.

Det kan finnas skäl att välkomna det, om det ställs krav på grannarna.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2023-03-09 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det tog hus i helsicke nyligen, när regeringen gav tilläggsdirektiv till en redan pågående utredning. Utredningen rör utökade möjligheter att vräka kriminella hyresgäster. Regeringen vill att utredningen även ska undersöka möjligheten att säga upp hyreskontraktet om hyresgästens barn begår brott och använder lägenheten för kriminell verksamhet på ett sätt som hyresgästen har ett ansvar för att förhindra.

Plötsligt tycks det vara många som inte vill "vända på varje sten" för att stoppa gängkriminaliteten och gängens rekrytering av unga kriminella. En vanligt förekommande invändning är att det är oskyldiga som straffas och det hävdas att det skulle bryta mot svensk rättstradition.

Det inget straff. En hyresrätten kan sägas upp när hyresgästen inte lever upp till berättigade krav på hur nyttjanderätten används. Och när hyreslagen redan medger vräkning av hyresgäster av en rad olika skäl så strider det väl inte mot rättstraditionen. Det kan röra allt från att man stör grannarna eller andrahandsuthyrning utan hyresvärdens tillstånd. Redan i dag kan man bli vräkt, även om det inte är specifikt den som står på kontraktet som brutit mot reglerna.

Gängkriminaliteten har spridit sig över i stort sett hela landet. Men det är i utsatta områden, så kallade utanförskapsområden, där livet mest påverkas och begränsas av kriminaliteten. Det är de som bor i dessa områden som är allra mest betjänta av en ordning där grannar kan bli vräkta om deras lägenheter används som baser för kriminell verksamhet. Det behövs även många andra åtgärder om utvecklingen ska vändas. Men justeringar i hyreslagen är ett av alla de många verktyg som kan och kommer att behöva användas för att dessa områden ska bli bättre att bo i.

Är det då så orimligt om föräldraansvaret skärps för Sveriges hyresgäster? Jag tycker inte det. De som utmålas som offren för regeringens förslag är i själva verket de som har mest att vinna på det.

Men ligger det inte en orättvisa att detta utökade krav på föräldraansvar bara läggs på hyresgäster och inte på dem som äger sina bostäder.

Det är ofrånkomligen skillnad på att hyra och att äga. Alla de krav som hyreslagen redan ställer på hyresgäster gäller inte villaägare eller bostadsrättsinnehavare. De lever i och för sig ingen kravlös existens där de kan bete sig hur som helst. Ja, det ställs även krav på dem som hyresgäster slipper.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.