"Hur står det till med arbetsmiljön i fullmäktige?"

Vem säger att politik är tråkigt och enahanda? Nästa vecka hålls regionfullmäktige på en onsdag istället för en måndag. Bara en sån sak.

Hur står det till med arbetsmiljön i rådhuset på Visborg?

Hur står det till med arbetsmiljön i rådhuset på Visborg?

Foto: Emil Lundberg

Ledare2024-02-16 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ja, förlåt den slängiga och oseriösa inledningen men vad gör man inte för att fånga läsarens intresse.

Sammanträdet innehåller inga stora tunga frågor men några punkter sticker ut.

Bland annat det som Ulf Hammarlund skriver om här under, avhoppen är många, inte minst inom S och SD.

Men en motion från Sara Lidqvist (KD) får mig att undra över klimatet i församlingen. Hon skriver: "Under den innevarande mandatperioden har tonen, särskilt i regionfullmäktige, blivit hårdare. 
Det har bland annat visat sig i form av nedsättande öknamn, suckar och hånskratt i samband med anföranden och uttryck om att politiska motståndare inte förstår eller är jobbiga när de håller fast vid sina ståndpunkter".

Förslaget i motionen är att regionfullmäktige antar en uppförandekod för förtroendevalda. Kränkande särbehandling och mobbning är förbjudet på alla arbetsplatser. Det borde vara en självklarhet att öns högsta beslutande församling höll sig för god för att syssla med sånt.

Jag hoppas på en konstruktiv debatt kring motionen när den väl kommer upp till behandling.

Sara Lidqvist står även bakom en interpellation som kommer att besvaras på sammanträdet nästa vecka och även det gäller en intressant reflektion. Nämligen att det under förra året lämnades in 388 anmälningar till barn- och utbildningsnämnden gällande kränkande behandling (till och med den 27 november).

Mellan januari och 30 oktober var samma siffra för gymnasieskolorna och vuxenutbildningen: 0.

Sara Lidqvist frågar ordföranden i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Rolf Öström (M), om det är rimligt att anta att inte ett enda fall av kränkande särbehandling förekommit inom verksamheten under hela förra året.

Det är bedrövligt att fler än ett barn om dagen utsätts för kränkningar i grundskolan men det visar också att det finns en fungerande rutin för hur man hanterar det. 

Ett stort antal anmälningar är så klart inte bra, men få eller inga anmälningar är också en varningssignal.

OPINION

Många har länge frågat sig hur stora Sverigedemokraterna kan bli.  Partiet har många sympatisörer men andelen väljare som absolut inte kan tänka sig att rösta på SD är också hög i de flesta mätningar så det finns en övre gräns.

Partiet minskar nu för andra månaden i rad i SvD/Demoskops februarimätning.

Minskar gör också Socialdemokraterna vilket är ologiskt, sett till hur debatten mer och mer svängt över till att handla om sjukvård och inte gängkriminalitet.

Magdalena Andersson har inte imponerat och partiet uppfattas som en vindflöjel som anpassar sin politik efter hur vindarna blåser.

Stackars Centerpartiet ligger och skvalpar runt 4 procent. Liberalerna har det än värre, kommer inte ens upp till 3 procent. 

Vart går de liberala väljarna?

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.