Vikten av att kolla, dubbelkolla och därefter kolla ännu en gång

På kort tid har vikten av källkontroll gjort sig påmind på ledarredaktionen. Trots att invanda rutiner finns för just koll av källor.

Ibland blir det fel även när man kollat och dubbelkollat.

Ibland blir det fel även när man kollat och dubbelkollat.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-06-12 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur står det till med Gotlänningens ledarskribent undrade flera läsare på onsdagsmorgonen. Inklusive ledarskribenten själv.

Det gäller ledarsidans kommentarer kring EU-valet. Som ena dagen sa si och den andra dagen sa så.

Så här var det.

Dagen efter EU-valet fanns det preliminära valresultatet på Valmyndighetens webbplats, detta låg till grund för tisdagens ledare. Lite senare på tisdagen såg undertecknad ett inlägg på Facebook med en kommentar som tydde på ett annat resultat. 

Jag gick åter in på val.se och kollade den slutliga sammanräkningen och jo, där fanns ett helt annat resultat. Dessa siffror skrev jag därför en ny ledarkommentar om. 

På onsdagsmorgonen har jag flera frågor i min mejl om var jag hittat dessa siffror. Här börjar verkligheten gunga, har jag tappat det helt? Lyckligtvis har jag fliken kvar på min datorskärm med precis de siffror jag återgivit. Jag kollar och dubbelkollar att jag är inne på rätt val och rätt år.

Sen scrollar jag neråt och upptäcker att resultatet förvisso är det slutliga men alls inte det kompletta. Alla distrikt är inte slutrapporterade så det jag tog för ett slutligt resultat var en ögonblicksbild hur det såg ut just då. 

Otroligt pinsamt så klart. Kanske blev jag borttrollad av att resultatet på flera sätt var så mycket bättre.

Mitt klavertramp visar också, än en gång, hur lätt det är att missa saker om man inte kollar och dubbelkollar källan. Vilket jag alltså gjorde och ändå blev det fel. Jag ber om ursäkt för min förvirrande rapportering.

För den som vill vara alldeles säker på hur valet slutade är det bäst att kolla själv hos Valmyndigheten: val.se

Det andra fallet ledde inte till några konsekvenser men var på flera sätt ändå allvarligare. Sveriges Radios "Medierna" och P4 Gotland har rapporterat om en insändare som publicerades i flera svenska medier, bland annat Helagotland.

Insändarens innehåll var i sig oproblematiskt rent publicistiskt, det handlade om kritik som finns och har publicerats flera gånger av andra.

Problemet var avsändaren. Den såg helt korrekt ut så inga varningsklockor ringde, det fanns både namn, adress och telefonnummer.

När vi blev uppmärksammade på att det kunde finnas problem med avsändaren plockade vi bort insändaren. Varför? Om det nu var en oproblematisk insändare?

Det är samma problem som med SD:s trollfabriker. Dessa spred också till stor del åsikter och påståenden som finns i samhället. Problemet är när makthavare vill ge sken av att dessa åsikter och påståenden är de dominerande. Att det är så här "folk tycker". 

När man väl etablerat den bilden kan man sedan börja påverka samhället i en riktning som man annars skulle ha svårt att lyckas med.

Att enskilda personer sprider samma innehåll är inget problem, men när ett politiskt parti, dessutom ett regeringsbärande, agerar i lönndom för att skapa just dessa förutsättningar, då har vi en helt annan, djupt problematiskt situation.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.