Kan man lita på Regionen Gotlands svajiga prognoser

Behövs det nya säbon eller inte och hur är det egentligen med det framtida elevunderlaget?

Amanda Ringkvist, Mariette Nicander och Håkan Ericsson tar de första spadtagen på det nya äldreboendet i Klintehamn.

Amanda Ringkvist, Mariette Nicander och Håkan Ericsson tar de första spadtagen på det nya äldreboendet i Klintehamn.

Foto: Albin Jakobsson

Ledare2024-12-21 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En sak är säker och det är att ”just in time” inte funkar i verksamheter som kräver både lokaler och återhållsamhet angående kostnader exempelvis äldreboenden. Där behövs i stället långsiktig planering. Alla förstår att det inte kan byggas säboplatser utifrån det behov som finns vecka för vecka, utan att det behövs betydligt längre framförhållning.

Innan pandemin såg regionen behov av nya säbo/äldreboenden i Klintehamn, Visby och Slite samtidigt som Tingsbrogården i Bro var tänkt att byggas ut. Sammanlagt skulle det ge omkring 300 nya säboplatser. 

Så såg planerna ut för inte så länge sedan då befolkningssiffrorna pekade mot att vi blev allt fler äldre vilka dessutom skulle leva allt längre.

I februari kunde vi läsa följande i en artikel på Helagotland: ”Runt 60 personer står i kö för att få plats på Gotlands äldreboenden. Samtidigt väntas invånarna över 80 år kraftigt öka det kommande decenniet.”

Det fanns med andra ord stora behov av att bygga nya säbon runt om på ön, vilket också till viss mån bevisats av att det periodvis varit relativt långa köer. 

Men allt går inte som planerat. Utbyggnaden av Tingsbrogården är inte längre möjlig och sökandet efter byggbar mark i såväl Visby som Slite har dragit ut på tiden. Däremot har bygget av ett nytt särskilt boende i Klintehamn satts igång och inflyttning beräknas möjlig om cirka ett år. 

Det borde med andra ord vara lite av panikstämning i socialnämnden utifrån de behov och planer som satts upp då det bara är 60 och de över 300 platserna som är på gång. 

Men icke. Nu kommer beskedet att byggandet av ett nytt säbo i Visby skjuts på framtiden då behoven plötsligt inte finns utifrån de senaste befolkningsunderlagen. 

Till Helagotland säger socialdirektör, Marica Gardell: ”Det vi sett nu är att befolkningsunderlaget har förändrats och att det är färre äldre än när vi tittade senast.”

På mindre än ett år har behoven minskat från över 300 fördelade över Gotland till de 60 som står klara i Klintehamn om cirka ett år.

Hur vet man nu om de senaste prognoserna stämmer? Vad händer om det nu visar sig att behovet är större än de 60 nya platserna som är på gång? Ett säbo smäller man inte upp på ett halvår. Bygget i Klintehamn är beräknat att ta omkring två år att färdigställa.

Nu är det inte bara inom äldreomsorgen som nya befolkningsprognoser ställer till det. Tidigare i år togs stora delar av landets kommuner på sängen när prognosen för kommande elevunderlag i skolorna reviderades ordentligt. 

Här på Gotland ledde de nya siffrorna till den snabba nedläggningen av Polhemskolan vi bevittnat under året. Med det nya underlaget blev det tydligt att det var för många kommunala skolor i norra Visby och det blev Polhemskolan som fick stryka på foten.

Men vad händer om de siffrorna inte slår in? Om elevantalet blir högre än det nu rådande?

Fördelen som skolorganisationen har är att det är betydligt lättare att smälla upp en tillfällig skolbyggnad än det är för socialförvaltningen att bygga ett nytt säbo.

Men de snabba ändringarna av det beräknade framtida befolkningsunderlaget ställer till det för Region Gotland och andra kommuner då ”just in time” inte fungerar i deras viktiga verksamheter.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.