Gotlandshem planerade att bygga 62 hyreslägenheter i området Signallottan 2. Så blir det kanske inte. Gotlandshems styrelse har insett att man kan bli tvungen att ändra planerna, eftersom man inte kommer överens med Hyresgästföreningen om hyran. Gotlandshem vill ha 1 825 kronor per kvadratmeter och år, för att projektet ska bära sina egna kostnader. Hyresgästföreningen är beredd att gå med på 1 640 kronor.
Priserna för allt som behövs för att bygga hus är inte reglerade. Men när det gäller slutprodukten, husen, så regleras priset om det rör sig om hyresätter. Vilket i det här fallet kan leda till att det inte blir några hyresrätter alls, utan bostadsrätter. Det är helt OK för min del. Även bostadsrätter är boyta på en bristmarknad och det är i grunden bra om långsiktigt boende sker i bostäder som ägs av den som bor där.
Men för Hyresgästföreningen borde det ringa varningsklockor om att föreningens privilegierade position hotas, den särställning som ger föreningen ett officiellt uppdrag att förhandla hyror även för den majoritet av hyresgästerna som inte är medlemmar.
Denna särställning kan föreningen med tiden förhandla bort. För det första därför att det framstår som att man inte kan ha föreningen i möblerade rum, när den agerar så att hyresrätter inte kan byggas. För det andra eftersom den slår undan benen för sin egen verksamhet, när den bidrar till att antalet hyresgäster, och därmed antalet potentiella medlemmar, minskar.
Sveriges förvridna marknad för hyresrätter har lett till att det byggs relativt få, samtidigt som befintliga hyresrätter omvandlas till bostadsrätter, i samförstånd mellan frustrerade fastighetsägare och köpsugna hyresgäster.
Av en analys från Region Stockholm framgår att det i länet byggdes 45 421 nya hyresrätter mellan 2000 och 2017. Under samma tidsperiod var det nästan tre gånger så många hyresrätter, 127 943 stycken, som blev bostadsrätter. Totalt försvann alltså över 82 000 hyrslägenheter, nästan 5 000 om året. Och det var alltså enbart i Region Stockholm.
En annan trend är att hyreslägenheter istället används som lägenhetshotell. Hyresgästföreningen räknar själv med att cirka 15 000 lägenheter på detta sätt försvunnit från den reguljära bostadsmarknaden, bara i Stockholm.
Sedan 1990 har antalet småhus med äganderätt blivit ett par hundratusen fler. Antalet bostadsrätter har ökar med över 450 000. Antalet hyreslägenheter har minskat. Under samma tid ökade folkmängden med nästan 1,8 miljoner, till knappt 10,4 miljoner.
Marknaden för hyresrätter behöver någon form av reglering. Men inte den vi har nu.